Przejdź do głównej zawartości

Tort pomarańczowo-śmietankowy






       Na blogu będą pojawiać się przepisy typowo świąteczne. Pomysłów w głowie jest wiele, ale nie wiem czy zdążę z realizacją wszystkich :D Taka fajną zapowiedzią przepisów świątecznych jest tort pomarańczowo-śmietankowy. Bazę stanowi ciasto do przygotowania, którego użyłam całych pomarańczy wraz ze skórką i miąższem. Ciasto jest intensywne w smaku, bardzo pomarańczowe, ale nie jest gorzkie. Za nadzienie posłużyła klasyka czyli serek mascarpone i śmietana kremówka. Całość uzupełnia lukier wykonany z cukru pudru i mleka. Smak pomarańczy i śmietanki fantastycznie do siebie pasują i tworzą niezwykłą całość. Ten tort na pewno znajdzie miejsce na moim świątecznym stole. Polecam!




Składniki: 

  • 2 szklanki mąki 
  • 1 szklanka cukru 
  • 4 jajka 
  • 2 pomarańcze 
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek 
  • szczypta soli 
  • 2 łyżeczki sody 

Krem:
  • 500 g sera mascarpone 
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • 2 łyżki cukru pudru 

 Dodatkowo:
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 1,5 łyżki mleka 
  • 0,5 szklanki wody z sokiem cytrynowym 

Tortownica 21 cm, pergaminem wykładamy tylko dno



       Najlepsze są pomarańcze ekologiczne jeśli takich nie mamy należy je sparzyć i porządnie wyszorować skórkę. Następnie odcinamy końce, kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy na papkę. Dolewamy oliwę z oliwek i jeszcze raz miksujemy. W osobnej misce ubijamy jajka i stopniowo wsypujemy cukier. Ubijamy tak długo aż cukier się nie rozpuści a masa zgęstnieje. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy  po łyżce pomarańcze, następnie mąkę wymieszaną z sodą i solą. Chwilę miksujemy do połączenia składników. Przekładamy do foremki i pieczemy do suchego patyczka około 45 minut w 180*C. Studzimy. Kroimy na trzy placki i delikatnie nasączamy wodą z sokiem cytrynowym.
       Nadzienie: Ubijamy śmietanę kremówkę, dodajemy po łyżce serek i cukier. Mieszamy do połączenia składników.Placki ciasta przekładamy przygotowanym kremem.
Do szklanki cukru pudru dodajemy mleko i mieszamy tak aby powstał gesty lukier. Polewamy wierzch ciasta. Trzymamy w lodówce.






Komentarze

  1. Przeczytałam przepis i jak dla mnie rewelacja, świetnie, że do ciasta wykorzystuje się całe pomarańcze (wiem, jak aromatyczny efekt to daje). Pewnie zrobienie tego tortu będzie mi chodziło po głowie kiedy wrócę do domu na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pięknie, musiał smakować wyjątkowo intensywnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny! Sprawia wrażenie lekkiego i delikatnego.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale cudo :D już wyobrażam sobie ten idealny aromat ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wygląda obłędnie. Piękne zdjęcia.
    Zapraszam serdecznie do mnie na muffinki kopce kreta.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pięknie i tak pewnie smakuje, zdjęcia cudne:) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z tą polewą wygląda rewelacyjnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ta polewa wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  9. cudowny, aż zapachniało mi Świętami i jeszcze ten spływający lukier...obłęd :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ojej.. aż tutaj poczułam zapach tych pomarańczy!
    Ciasto pierwsza klasa, no i zdjęcia zachwycają!

    OdpowiedzUsuń
  11. smakowity:) wygląda tak zimowo!

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękne i jakże apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  13. wspaniały :) i tort i zdjęcia! może i ja zrobię taki na święta ?

    OdpowiedzUsuń
  14. Teraz mam ochote na kawałek takiego torcika :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda prześlicznie. Jak każdy Twój wypiek!

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo ładny tort! : )
    Świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  17. tort wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Otrzymujesz ode mnie NOMINACJĘ do Liebster Award! :D
    Szczegóły u mnie na blogu - krótkie pytania głównie dotyczące gotowania i kuchni, więc myślę, że odpowiadanie na nie to sama przyjemność ;))

    OdpowiedzUsuń
  19. Hej dziewczyny skąd bierzecie takie cudne patery na ciasto?nigdzie ich nie mogę zlokalizować

    OdpowiedzUsuń
  20. Piękny torcik i widać bardzo apetyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Olu, skoro w ciachu sa całe pomarańcze wraz ze skórka, to ja ten przepis kupuję :-). W moim rodzinnym domu, na podobnej zasadzie robilo się ciasto cytrynowe. Obłędne!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz