13.11.2013

Ciasto Poranna rosa






     Ciasto bardzo proste w wykonaniu, składniki podstawowe takie, które przeważnie posiadamy w domu, bez większego wysiłku ale za to z efektem Łał! Przynajmniej ja tak myślę :D  Uroczo a zarazem intrygująco wyglądają te kokosowe kuleczki zanurzone w cieście, które mają wyglądać jak poranna rosa. Moim zdaniem ciasto wygląda super!



Składniki:

  • 200 g masła temp. pokojowa
  • 2 szklanki mąki (przesianej) 
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 1 szklanka śmietany 18% temp. pokojowa
  • 3 jajka  temp.pokojowa
  • 2 łyżeczki sody 
  • 3 łyżki kakao 
  • 1 łyżka mleka 

Nadzienie:
  • 200 g twarogu 
  • 1 żółtko 
  • 8 łyżek wiórków kokosowych 
  • 5 łyżek cukru pudru 

Dodatkowo:
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 1 łyżeczka żelatyny 
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 2 łyżki mleka 
  • szczypta soli 
  • 1 łyżka cukru 

Foremka 22x26 cm wyłożona pergaminem i natłuszczona


       Nadzienie: twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy kulamy w rękach kulki trochę mniejsze od orzecha włoskiego. Układamy na talerzu i wkładamy do zamrażarki na 30 minut.
      Ciasto: masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy na przemian mąkę wymieszaną z sodą, jajka i śmietanę. Gdy wszystkie składnik już się połączą to jakieś 60% ciasta przekładamy do foremki. Do pozostałego dodajemy kakao i mleko, mieszamy i wykładamy na jasne ciasto. Wyjmujemy kulki z zamrażarki i delikatnie wciskamy do ciasta w niewielkich odstępach. Pieczemy około 40 minut w temp. 180*C. Studzimy. 
      Żelatynę zalewamy jak najmniejsza ilością wody, odstawiamy do napęcznienia a następnie rozpuszczamy i studzimy. Kremówkę ubijamy, dodajemy cukier i żelatynę i chwilę miksujemy. Wykładamy na ciasto. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, dodajemy mleko, cukier i szczyptę soli. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Po lekkim przestudzeniu polewamy wierzch ciasta.





źródło 


24 komentarze:

  1. Naprawdę wygląda super! Chętnie kiedyś wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Intrygujące :) Pomysł z kuleczkami bardzo mi spodobał :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moim zdaniem wygląda cudownie, a ja robię się coraz bardziej głodna patrząc na Twoje zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajnie wygląda;):) Muszę też kiedyś takie zrobić;) Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Też je kiedyś piekłam, zaintrytgowana wyglądem, śliczna rosa Ci wyszła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Prześliczne jest, takie równiuteńkie: )

    OdpowiedzUsuń
  7. na początku pomyślałam, że to chodzi o te kropki, które często tworzą na sernikach.. A tu taka niespodzianka :)
    Super ciasto, mnie się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  8. Faktycznie, super pomysł z tymi twarogowymi, kokosowymi kuleczkami, ciasto kusi wyglądem, musi być super smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. świetne, lubię ciasta które efektownie wyglądają :) z pewnością upiekę!

    OdpowiedzUsuń
  10. Tak jak napisałaś - wow! :D Super pomysł, łatwe w wykonaniu a wydaje się być takie wykwintne :D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Super wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje...;-) A gdybym chciała zrobić je na dużej blasze -chyba 25x40 cm czy jakoś tak wystarczy mi 1,5 porcji produktów czy robić z 2?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chcesz mieć taki wysokie takie jak u mnie to z podwójnej, a nadzienie 2,5. Polecam również skorzystać z przelicznika foremek http://przeliczarka.heroku.com/

      Usuń
    2. albo jeszcze z tego przelicznika http://www.mojewypieki.com/przelicznik-foremek

      Usuń
  12. Mniam, mniam, mniam! Chcę schudnąć, a nie przytyć od tych pyszności..

    OdpowiedzUsuń
  13. Absolutnie wspaniałe :) Jak zwykle...:)!!!!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja myślałam, że to czary-mary. Że roboty że ho ho, a tutaj takie zaskoczenie. Nie jest tak źle, nie jest tak ciężko. I tak jak mówisz, to nie jest efekt wow, ale efekt O WOW!

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudowne! Bo nie tylko nie trzeba się przy nim jakoś napracować, ale przede wszystkim powala efektem końcowym.

    OdpowiedzUsuń
  16. Super ciasto, pięknie wyszło, a i zapewne przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  17. A ja mam pytanie. Jaki twaróg możesz polecić?

    OdpowiedzUsuń
  18. Mam pytanie - jaki twaróg możesz polecić?

    OdpowiedzUsuń
  19. Najważniejsze jest żeby wybrać twaróg półtłusty albo tłusty. Ja używam półtłustego z mleczarni Wrześni.

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda rzeczywiście niesamowicie. Aż trudno uwierzyć, że powstało z najbardziej podstawowych skladników, jakie można sobie wyobrazić. :-)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...