21.11.2013

Makowiec mamy






      To jest niezwykły makowiec a niezwykły dla tego że odkąd pamiętam moja mama piekła go na święta Bożego Narodzenia. Przepis jest zapisany na starej, żółtej, poplamionej kartce, z której za chwilę nie będzie możliwości rozszyfrowania proporcji składników. W przepisie nie znajdziemy jakiś nadzwyczajnych składników to jest prosty, tradycyjny makowiec na cieście ucieranym. Ale dla mnie jest nadzwyczajny, jedyny i niezastąpiony :D



Składniki:

  • 6 jajek 
  • szklanka cukru 
  • 3 szklanki mąki 
  • 250 g masła temp. pokojowa
  • 10 łyżek mleka 
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:
  • 700 g maku 
  • 250 g cukru 
  • 150 g masła 
  • 50 ml mleka
  • 3 jajka 
  • 4 łyżki miodu 
  • 1 łyżka kakao 
  • 1 łyżka mąki kartoflanki 
  • olejek migdałowy 
 Dodatkowo:
  • lukier albo polewa czekoladowa + bakalie do dekoracji

Foremka 38x26 cm wyłożona pergaminem i natłuszczona


       Mak zalewamy wrzątkiem, stawiamy na palnik i gotujemy na małym ogniu 30 minut. Studzimy a następnie przecedzamy przez sitko i gazę. Najlepiej jak zrobimy to dzień wcześniej. Następnie mielimy trzykrotnie.Do maku dodajemy rozpuszczone masło i pozostałe składniki. Jeśli będzie za mało słodkie można dosłodzić miodem. Całość ucieramy.
       Ciasto: Masło ucieramy z cukrem, cały czas mieszając dodajemy po jednym żółtku, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem, mleko a na sam koniec ubitą pianę z białek. Delikatnie mieszamy do połączenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą wykładamy na blaszkę, następnie wykładamy masę makową i drugą część ciasta. Pieczemy w 180*C około 45-50 minut aż wierzch się zarumieni.
Po przestudzeniu dekorujemy dowolnie polewą albo lukrem. A na koniec posypujemy skórką pomarańczową, bakaliami.







12 komentarzy:

  1. Bo tak to już jest, że najbardziej smakuje nam to, co wywołuje wspomnienia;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam makowce! Najlepszą roladę makową robiła moja babcia. Teraz mama, a ja się uczę tych ideałów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne ciacho:d pysznie wygląda:D:D

    OdpowiedzUsuń
  4. stare, żółte poplamione kartki.. skąd ja to znam?
    Przepis musi być więc ideeealny! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Makowce są cudowne. Uwielbiam te ciasta: )

    OdpowiedzUsuń
  6. perfekcyjny :) lubię takie, mało ciasta, dużo maku!

    OdpowiedzUsuń
  7. Super wykonanie, piękne zdjęcia.
    Co ja bym dała żeby teraz zjeść taki kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepyszny! Uwielbiam makowiec!

    OdpowiedzUsuń
  9. Taka gruba warstwa! Chyba wproszę się do Ciebie i Twojej mamy na kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Znakomity i wspaniały na Swięta :)

    OdpowiedzUsuń
  11. I na który tu się zdecydować...??? I jeden i drugi apetyczny..:)!

    OdpowiedzUsuń
  12. Olu, mamine przepisy są najlepsze na świecie i...już :-).
    U mnie w domu makowiec był zawsze z ciasta drożdżowego i nie wyobrażałam sobie, że może być inaczej. A tu okazuje się, że niedość, że może, to jeszcze wygląda bosko i smakuje zapewne nie mniej cudownie. :-)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...