01.11.2013

Tarta z migdałami i białą czekoladą






    Dzisiaj nie mmmlaszczemy tylko chrupiemy przepyszną tartę po brzegi wypełnioną migdałami, białą czekoladą i miodem. Jeśli ktoś się obawia, że tarta jest mega słodka to zapewniam, że tak nie jest. Piekłam ją już kilka razy na Tygiel i za każdym razem tarta znikała jako pierwsza. Polecam jest pyszna :D


Składniki: 

  • 150 g mąki 
  • 30 g cukru pudru 
  • 130 g masła 

Nadzienie:
  • 200 g migdałów 
  • 100 g białej czekolady 
  • 3 jajka 
  • 70 g brązowego cukru 
  • 50 g masła
  • 150 ml miodu 

Forma do tart 30-31 cm


      Z podanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Ciasto wałkujemy i wykładamy dno i boki foremki. Przykrywamy pergaminem i wsypujemy np. groch, fasolę albo ryż. Tak obciążone ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy fasolę i podpiekamy jeszcze 15 minut. Na tak podpieczony spód wlewamy nadzienie i wkładamy do piekarnika na 30 minut.  
      Nadzienie: Migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15-20 minut po upływie tego czasu odlewamy wodę i zdejmujemy skórkę z orzechów. Następnie wrzucamy na suchą patelnię i chwilę prażymy. Chodzi o to żeby orzechy przeschły i zrobiły się chrupiące. Można też kupić już obrane migdały. Następnie kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka wkładamy miód, masło i cukier ustawiamy na małym płomieniu i rozpuszczamy. Lekko studzimy. Następnie dodajemy rozkłócone jajka, białą czekoladę drobno pokrojoną i orzechy. Mieszamy.






14 komentarzy:

  1. Chrup, chrup! Oj, schrupałabym kawałek... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, ta tarta wygląda obłędnie. :))

    OdpowiedzUsuń
  3. ale pyszności do chrupania :) nabrałam ochoty na te słodkości ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ahh dawno nie jadłam tarty, wszamałbym taką z chęcią :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy tarta przypadkiem nie pochodzi ze "120 wypieków"? wiele razy przeglądałam ją w tej książeczce i baardzo apetycznie się prezentowała ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ się prezentuje... patrząc na zdjęcie, byłam święcie przekonana że to coś z jabłuszkiem... a tutaj miłe, bardzo słodkie zaskoczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepyszna do chrupania i fajnie, że osłodziłas ten smutny, pełen zadumy dzień.

    OdpowiedzUsuń
  8. ....jem oczami :) Wygląda tak smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudownie wygląda. Lubię połączenie migdałów z czekoladą.

    OdpowiedzUsuń
  10. Chętnie przyłączyłabym się do schrupania choć kawałeczka...:)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...