Przejdź do głównej zawartości

Ciasto z winem Marsala i mascarpone






     Kolejne bardzo fajne ciasto z dodatkiem wina marsala. Ciasto jest mięciutkie, wilgotne, przypomina trochę murzynka. Smacznym uzupełnieniem ciasta jest nadzienie serowe. Jest super, polecam!



Składniki: 

  • 2 szklanki mąki 
  • 200 g masła 
  • 1 szklanka cukru 
  • 4 jajka 
  • 8 łyżek wina marsala 
  • 2 łyżki wody 
  • 2 łyżki kakao 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Nadzienie:

  • 500 g sera mascarpone 
  • 4 jajka 
  • 80 g masła temp. pokojowa
  • 4 łyżki kaszy manny 
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Foremka 23x33 cm wyłożona pergaminem i natłuszczona

      Masło, cukier, wodę, wino, kakao umieścić w garnku i postawić na małym ogniu do rozpuszczenia. Przestudzić a następnie cały czas mieszając dodajemy na zmianę mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą, i żółtka. Gdy składniki już się połączą dodajemy ubitą pianę z białek. Najpierw jedną łyżkę a następnie resztę. Przekładamy na blaszkę.
     Nadzienie: Masło ucieramy z cukrem i nadal ucierając dodajemy ser, żółtka, kaszę mannę i ubitą pianę z białek. Masę serową wykładamy na wcześniej przygotowane ciasto. Pieczemy do suchego patyczka około 50 minut w 180*C. Po przestudzeniu wierzch ciasta polałam rozpuszczoną czekoladą z dodatkiem mleka.


* Wino Marsala możemy zastąpić innym półsłodkim winem






Komentarze

  1. Wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ musi być pyszne... Poproszę o kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O mniam! Ale mam teraz parcie na słodycze, a takie ciasto to bym pochłonęła bardzo chętnie! Pięknie wygląda. OStatnio testuję z kremami a ten wygląda na bardzo ciekawy i smaczny.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja do ciasta kakaowego dodaję np. rumu (albo tuzemaka) ale bardzo jestem ciekawa wina marsala bo jakoś się złożyło, że nie miałam okazji spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne ciasto. : )
    Krem na bazie mascarpone brzmi przesmacznie.: )

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda cudownie i już sobie wyobrażam jak musiało smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czekoladowy spód z alkoholową nutą i ten krem masarpone w środku... Kochana, rozpływam się! Podeślij mi tu kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ serwujesz nam pyszności, wspaniałe !

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda obłędnie kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ciasto z winem-hhmm... kuszące ^^ :D
    Mnie się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  11. doskonałe! zjadłabym, choć tak późno już :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wydaje się proste, a jakie efektowne:)

    OdpowiedzUsuń
  13. całość pieczemy razem?

    OdpowiedzUsuń
  14. A kiedy to wino dodać? Nie ma go uwzględnionego w przepisie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy tą kasze mannę można zastąpić czym innym?? z góry dziękuję za informację Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz dodać łyżkę mąki ziemniaczanej albo proszek budyniowy.

      Usuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok