Przejdź do głównej zawartości

Ciasto z musem dynia & malina





    Ta wczesna jesień jest cudowna, dominuje piękna paleta barw, która napawa mnie energią i radością. Taką jesień lubię ciepłą, słoneczną i kolorową. Moje dzisiejsze ciasto właśnie takie jest kruche, soczyste i kolorowe a do tego jest lekkie i bardzo smaczne.



Składniki:

Ciasto:
  • 300 g mąki (przesianej)
  • 200 g masła pokrojonego w kostkę
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka  

Nadzienie:
  • 4 szklanki puree z dyni*
  • 250 g malin 
  • 3 opakowania budyniu śmietankowego 
  • cukier 
tortownica 26-28 cm

      Z podanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Do gorącego puree z dyni cały czas mieszając wsypujemy dwa opakowania proszku budyniowego. Mieszamy i podgrzewamy do momentu aż masa zgęstnieje. Dodajemy cukier do smaku. Maliny zasypujemy 50 g cukru i podgrzewamy na małym ogniu aż puszczą sok i się rozpadną. Do malin wsypujemy 1/2 opakowania proszku budyniowego i czekamy aż zgęstnieje.
     Ciasto wałkujemy wykładamy dno i boki natłuszczonej tortownicy. Na ciasto nakładamy pergamin i wsypujemy obciążenie w postaci grochu, fasoli albo ryżu. Pieczemy 25 minut w 180*C. Po wyjęciu lekko studzimy. Na podpieczony spód wykładamy puree z dyni a następnie maliny. Pieczemy 20 minut.

* Miąższ z dyni kroimy w drobna kostkę podlewamy odrobina wody i dusimy na małym ogniu do miękkości. Odcedzamy wodę i miksujemy na papkę.





Komentarze

  1. Uwielbiam dynię, chętnie bym się skusiła na taką tartę

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale super pomysł! Wygląda pysznie, chętnie bym spróbowała. Dyni w takim wydaniu i takim połączeniu jeszcze nie widziałam:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak pięknie wygląda! Czerwień przechodzi w pomarańcz i to daje naprawdę świetny efekt wizualny. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda świetnie - tak lekko i intrygująco :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne! Och, ciasta dyniowe jeszcze przede mną.

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczne :) Takie połączenie lata i jesieni :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wygląda smakuje pewnie jeszcze lepiej:) Maliny pewnie są wspaniałym kontrastem do nieco " nudnej" w smaku dyni. EXTRA

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo oryginale i wygląda soczyście :-) podoba mi się pomysł na warstwę malinową. Przetestuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zaniemówiłam z wrażenia! Fantastyczne ciasto, ciekawie połączyłaś smaki malin i dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda obłędnie :) zaintrygowałaś mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  11. jest jeszcze pozytywnie nastrajające do tego pochmurnego dnia ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniale wygląda a do tego podoba mi się pomysł wykorzystania budyniu...:) Czasami proste pomysły są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniałe ciasto w klimacie jesiennym, uroczo wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Śmieszne, ale chyba jeszcze nie jadłam nigdy dyni :P Niewiem czy smakuje lepiej jako danie wytrawne np. zupa czy na słodko do ciast. Ale bardzo lubię ciasta z takimi nadzieniami, a to wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasto z dynią? Brzmi kusząco! I jak pięknie wygląda.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz