Lubie taki rodzaj pieczywa. Kładę na stół i każdy z gości odrywa sobie kawałek. Chlebek do dzielenia się i do wspólnego biesiadowania. W Ameryce nazywany jest Holiday wreath bread.
Przygotowanie: 30 minut | Czas dodatkowy: wyrastanie ciasta | Pieczenie: 25-30 minut
Składniki:
- 4 szklanki mąki
- łyżeczka soli
- 50 g drożdży
- 250-300 ml letniej wody
- 4 kostki lodu
Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki wody w kruszyć drożdże, dodać sól, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn i tyle wody aby powstała jednolita kula. Wyrabiamy ciasto około 5-10 minut(jeśli jest zbyt luźne dosypujemy mąki). Odstawiamy na dwie godziny w ciepłe miejsce.
Ciasto dzielimy na dwie części, delikatnie uformować kule zrobić w środku dziurę i uformować ciasto na kształt koła. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
Przed pieczeniem oprószyć wianuszek mąką. Za pomocą nożyczek pod kontem 45* robimy nacięcia, obcięte kawałki przesuwamy na bok. Piekarnik nagrzać do 220*C na dolną blaszkę wrzucić kostki lodu i włożyć wianuszki do piekarnika. Pieczemy 25-30 minut.
Taki odrywany chlebek to bardzo fajny pomysł.:-)
OdpowiedzUsuńŚliczne!
OdpowiedzUsuńPokuszę się o ich upieczenie.
świetny pomysł, do tego oliwa z oliwek lub jakiś dip, pychotka!
OdpowiedzUsuńMożna posypac jeszcze makiem lub kminkiem:) I porywam w całości:)
OdpowiedzUsuńOla ładnie wyglądają te wianuszki słoneczka...
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że mnie poczęstujesz?
Thank you for the good writeup. It in fact was a
OdpowiedzUsuńamusement account it. Look advanced to more added agreeable
from you! However, how can we communicate?
Also visit my webpage - Extra resources
Jak ja lubię takie wypieki!!!
OdpowiedzUsuń