Ostatnio bardzo polubiłam ciasto drożdżowe. Podoba mi się to, że można przygotować z niego tyle ciekawych smakołyków. Nie musi to być standardowy placek z kruszonką, ale można wykombinować z niego naprawdę fajne ciacho. Z czasem na blogu pojawi się kilka fajnych pomysłów z wykorzystaniem ciasta drożdżowego.
Jeśli macie już swój sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe nie musicie korzystać z mojego. Ja osobiście wole jak w cieście występują same żółtka, mam wrażenie, że ciasto jest delikatniejsze i nie jest zbite i twardawe.
Przygotowanie: 50 minut | Czas dodatkowy: 2,5 godziny | Pieczenie: 30-40 minut
Składniki:
Ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 1/2 szk cukru
- 50 g drożdży
- 4 żółtka
- 50 g masła rozpuszczonego i przestudzonego
- szczypta soli
- 250 ml letniego mleka
- dżem albo marmolada
- cukier puder
- sok z cytryny
Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki mleka w kruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia około 10 minut. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, żółtka, sól, masło, rozczyn i mleko, mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, dodajemy mąki, jeśli jest zbite dodajemy więcej mleka. Wyrabiamy ciasto około 10 minut. Kiedy ciasto jest już elastyczne i sprężyste smarujemy oliwą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.
Ciasto dzielimy na siedem części. Z jednej części formujemy główkę kwiatka a z reszty ciasta robimy płatki.Przy pomocy palca albo łyżki robimy wgłębienia w płatkach. Kwiatka smarujemy niewielką ilością rozpuszczonego masła, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
Poprawiamy jeszcze raz wgłębienia w płatkach i do każdego wgłębienia wkładamy łyżeczkę albo dwie dżemu. Jeśli chcemy możemy przygotować kruszonkę i posypać kwiatka.
Pieczemy 30-40 minut w 180*C.
Z cukru pudru i soku z cytryny przygotować lukier i przyozdobić po przestudzeniu kwiatka.
Uwielbiam ciasto drożdżowe:)
OdpowiedzUsuńSzkoda tylko ,że nie chce rosnąć jak jest w domu zimno..
Olu,
OdpowiedzUsuńprzepyszny ten kwiatek!
zaczaiłabym się na jeden z płatków...
Ze zwykłej drożdżówki wystarczyło zrobić kwiatka i stała się niezwykła; ) Pięknie to wygląda, proste, a cieszy !
OdpowiedzUsuńsłodki ;D
OdpowiedzUsuńJa drożdżowe uwielbiam od dawna:-). Kwiatek cudnie smakowity:-).
OdpowiedzUsuń