Bardzo smaczne i delikatne mięsko indyka. Dzięki zaprawie i długiemu marynowaniu mięsko skruszało, jest soczyste a z warzyw wyciągnęło to co najlepsze czyli pyszny smak. Gotową pieczeń możemy podać z ryżem, sosem koperkowym albo śmietanowym. Po przestudzeniu będzie też znakomitym dodatkiem do kanapek.
Przygotowanie: 30 minut | Czas dodatkowy: marynowanie | Pieczenie: 1 godzina
Składniki:
- 1 kg piersi indyczej
- 2 łyżki masła + 1 łyżka oleju
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz albo papryka
- marchewka
- pietruszka
- por
- kawałek selera
- 2 pokruszone listki laurowe
- 1/2 łyżeczki świeżego lub suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki cukru
- łyżka soku z cytryny
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 4 łyżki oleju
Por kroimy w plasterki, resztę warzyw ścieramy na tarce. Wszystkie warzywa wymieszać razem, dodać pozostałe składniki marynaty. Mięso indyka natrzeć solą wymieszaną ze zmiażdżonym czosnkiem. Przyprawić pieprzem lub papryką. Część marynaty wyłożyć do miski, ułożyć mięso i przykryć resztą marynaty. Indyka w marynacie wstawiamy do lodówki na 1-2 dni.
Indyka wyjąć z zaprawy i przenieść do rękawa foliowego, polać masłem wymieszanym z olejem, dodać 3-4 łyżki zaprawy, zamknąć i piec w piekarniku nagrzanym do 180*C około godziny.
Jeśli lubimy chrupiące skórki możemy 10 minut przed końcem pieczenia naciąć na środku rękaw.
Domowy, smakowity indorek:-). Aromatyczny, soczysty.....PYCHA!
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńDla mnie idealny zamiast sklepowej sztucznej wędliny.
W sam raz do kanapki na uczelnię czy do pracy:) Zdrowe i wartościowe:)
OdpowiedzUsuńWygląda na soczyste..:)
OdpowiedzUsuńOd 4 lat nie jem mięsa, a Twój indyk wygląda tak apetycznie że aż mam ochotę go schrupać !
OdpowiedzUsuńMm, pysznie :) Uwielbiam pierś z indyka tak aromatycznie zapieczoną...
OdpowiedzUsuńtakie mięsko to i na obiad i na kanapkę ;)
OdpowiedzUsuń