Taka tam sobie tarta z brzoskwinką i żurawiną, opatulona migdałową pierzynką.
Przepis pochodzi z książki "120 wypieków".
Przygotowanie: 45 minut | Czas dodatkowy: godzina | Pieczenie: 70 minut
Składniki:
Ciasto:
- 150 g mąki
- 100 g cukru
- 125 g masła
- 1 łyżka wody
- 200 g masła
- 150 g cukru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 40 g mąki
- 175 g zmielonych migdałów
- 4 łyżki śmietanki kremówki
- puszka brzoskwiń
- 130 g świeżych żurawin
Fasola + pergamin
Masło z mąką posiekać drobniutko, dodać cukier, wodę i wyrobić ciasto. Owinąć w folię i schładzać przez 30 minut.
Stolnicę oprószyć mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować. Przełożyć na formę, nakłuć spód widelcem i włożyć do lodówki na 30 minut. Na ciasto wyłożyć pergamin i wysypać fasolę. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 190*C przez 15 minut. Zdjąć fasolę z pergaminem, piec przez kolejne 10 minut.
Utrzeć w misce masło z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i żółtko. Wsypać mąkę i mielone migdały, dodać śmietanę i wymieszać. Na podpieczonym spodzie ułożyć brzoskwinie i posypać żurawinami. Przykryć farszem. Piec około 45 minut, aż farsz się zetnie i nabierze złotego koloru.
Super fotki. Tarta pycha!
OdpowiedzUsuńpyszna! ale ładnie wygląda w przekroju.. :]
OdpowiedzUsuńtaka tam? pyszna!
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńMusze przyznać ,że bardzo efektowna:)
OdpowiedzUsuńSuper pyszna:)!
OdpowiedzUsuńTaka tam piękna tarta ;)
OdpowiedzUsuńZapowiada się bardzo smacznie i pięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńTaka tam tarta wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń