Tort nie jest pracochłonny, najwięcej czasu zajmie nam krojenie czekolady, ale warto się poświęcić bo połączenie jej z masą śmietankowo-serową, gruszkami komponuje się idealnie. Zamiast ciasta francuskiego możemy upiec biszkopty. Co do gruszek najlepiej jak będą miękkie i dojrzałe, twarde gruszki należy chwilę pogotować w osłodzonej wodzie.
Przygotowanie: 50 minut | Pieczenie: 20 minut
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 300 ml śmietanki kremówki
- 400 g serka śmietankowego
- 100 g czekolady
- 1/2 szklanki cukru pudru
- żelatyna
- 2 łyżki nutelli
- 3-4 gruszki
- żółtko
- linijka
- nóż do pizzy
- obręcz tortownicy
Z ciasta francuskiego wyciąć obręczą tortownicy dwa koła. Jedno koło posmarować żółtkiem, piec 10-15 minut w temp. 200*C. Drugie koło podzielić przy pomocy linijki i noża na 12 trójkątów. Ułożyć na blaszce, posmarować żółtkiem i upiec.
Żelatynę namoczyć. Kremówkę ubić, w osobnej misce wymieszać ser z cukrem pudrem, połączyć obie masy. Żelatynę rozpuścić, ostudzić i dodać do masy śmietankowo-serowej. Czekoladę pokroić w drobną kostkę i wymieszać z masą. Na podpieczonym spodzie rozsmarować nutellę, położyć gruszki pokrojone w plasterki, wyłożyć masę i udekorować francuskimi trójkącikami.
Tort wygląda wspaniale! I faktycznie, jak na tort, jest stosunkowo mało pracochłonny. Fajny pomysł. :-)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie i baaardzo apetycznie! I te jesienne gruszki - cudo!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia
Oj, sciągnęłaś mnie tą stracciatellą...Może byc fajne...Dobrze, że można kupić gotowe francuskie, bo nie mam odwagi go zrobic w domu..
OdpowiedzUsuńJej zakręcone ciasto :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie! świetna kombinacja z gruszkami :0
OdpowiedzUsuńTrud warty efektu, bo tort prezentuje się doskonale! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńOluś,
OdpowiedzUsuńten tort to prawdziwa rozpusta, a nie mój skromny czekoladowy sernik z malinami :)
prezentuje się pięknie:)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale. A smakuje z pewnością jeszcze lepiej - ach, te gruszki... :)
OdpowiedzUsuńnie wiedziałam, ze można takie cuda wyczarować z ciasta francuskiego, wygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie nietypowe kulinarne dzieła :)))
jakiej wielkości tortownica?
OdpowiedzUsuń21 cm
Usuń