Przejdź do głównej zawartości

Konfitura bananowo-gruszkowo-jabłkowa



         Pierwszy raz jak zobaczyłam przepis trochę się zdziwiłam, gruszki i banan? Nietypowe połączenie, jeszcze o takim nie słyszałam. Zainteresował mnie na tyle, że postanowiłam zamieszać w garnku. Muszę przyznać, że wyszło ciekawe połączenie, smaki się uzupełniają tworząc pyszną całość. W oryginalnym przepisie został użyty cukier żelując, ja zamieniłam go na galaretkę cytrynową a cukru już nie dodawałam dla mnie było wystarczająco słodkie. Sezon na gruszki jeszcze trwa więc zachęcam do mieszania w garach :]


Przygotowanie: 2,5 godziny

Składniki:

  • 3 kg obranych gruszek 
  • 3 duże banany
  • 3 żółte jabłka np. antonówka 
  • cynamon
  • 2 galaretki cytrynowe 
  • ew. cukier

             Gruszki gotować na małym ogniu 15 minut. Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki wrzucić do garnka i rozgotować. Odcedzić gruszki, dodać pokrojone banany, jabłka i cynamon do smaku. Składniki wymieszać, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień  i podgrzewać do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji od czasu do czasu mieszając. Na końcu dodać galaretki i cukier. Przelać do wyparzonych słoików. Do dużego garnka wkładamy słoiki zalewamy wodą do 1/2 wysokości i pasteryzujemy 20 minut od momentu zagotowania. Słoiki ustawiamy do góry dnem i studzimy.






Komentarze

  1. Ciekawe połączenie owoców w tej konfiturce:-). Robiłam dotąd różne smaki, ale jeszcze nigdy nie wykorzystałam bananów...Fajne jest też to, że własciwie nie trzeba dodawać cukru.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dotąd moje konfitury ograniczały się do pojedynczych smaków :) Świetnie się prezentują z ciasteczkami francuskimi.

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie zrobiłam - wyśmienite :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że konfitura smakuje :] pozdrawiam!

      Usuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz