Pamiętam jak będąc dzieckiem wyjadałam z placka drożdżowego kruszonkę. Na początek zjadałam te największe grudki potem najmniejsze. Mama mnie wyzywała bo ciasto wyglądało jak po przejściu huraganu :} Lata minęły a ja nadal uwielbiam kruszonkę. Nie wiem czy po necie krąży podobny przepis ale to ciasto wymyśliłam sama. Połączyłam dobrze mi znane ciasto kruche z dużą ilością kruszonki i wyszło mi pyszne cudo :] Chociaż stwierdziłam, że następnym razem zrobię jeszcze większą kruszonkę ;] Szczególnie polecam!
Przygotowanie: 30 minut | Pieczenie: 30-40 minut
Składniki:
Ciasto:
- 400 g mąki
- 200 g masła
- 4 żółtka
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka sody rozpuszczonej w 4 łyżkach śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 1 szklanka płatków owsianych
- 100 g drobno pokrojonych orzechów laskowych albo włoskich
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mielonych migdałów
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego albo białego
- 1/4 łyżeczki soli
- 4 łyżki drobno pokruszonych herbatników
- 3 łyżki dżemu morelowego lub inny dowolny
Masło z mąką posiekać drobniutko, dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Zagniatamy. Ciasto wyłożyć na formę, na wierzchu posmarować dżemem morelowym.
Wymieszać w misce wszystkie składniki kruszonki, aż powstanie ciasto o konsystencji żwiru. Na ciasto nakładać duże kawałki kruszonki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C około 30-40 minut.
Oj, poodrywałabym sobie trochę kruszonki z Twojego ciacha! :-) Też to robiłam w dzieciństwie, a i teraz mi się czasem przytrafia:-). Zgadzam się w 100% - kruszonka to boska sprawa!
OdpowiedzUsuńHa, piątka! Też uwielbiam kruszonkę i jako dziecko wyjadałam ją w pierwszej kolejności (najlepiej z całego ciasta). Podoba mi się Twój przepis :D
OdpowiedzUsuńkruszonka to coś co lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńa taką to uwielbiam :)
Taka gigantyczna kruszonka to zdecydowanie wielkie ułatwienie dla kruszonkowych wyjadaczy :D
OdpowiedzUsuńja osobiście wolę mniejszą kruszonkę, bo kiedy się ją podjada, nie rzuca się to tak bardzo w oczy xd
OdpowiedzUsuńale ogółem kocham kruszonkę!
w kwestii kruszonki miałam dokładnie tak samo, i o zgrozo - tak mi zostało i nadal lubię ją wyjadać z ciasta.. ;-D
OdpowiedzUsuńmatko:) to sie nazywa kruszonka idealna:D jestem jej wielka fanką! byle tylko dużo jej było na cieście;) cała nasza rodzina po wyjęciu takiego ciacha zawzięcie skubie chrupiącą kruszoneczkę:)
OdpowiedzUsuńTeż jestem fanką kruszonki, ale im drobniejsza tym lepsza. Niestety odkąd walczę z cholesterolem, o kruszonce i innych maślanych wyrobach mogę zapomnieć :/ A nie masz przypadkiem jakiegoś przepisu na kruszonkę na oleju rzepakowym? ;) Tego by mi lekarz nie zabronił ;)
OdpowiedzUsuńDietetyczna kruszonka?! :] Może uda się coś wymyślić :] Pozdrawiam!
Usuńo tak tyle kruszonki i jestem w niebie
OdpowiedzUsuńja robilam tak samo - to cos dla mnie, bo ja mogłabym jeść kruszonkę bez dodatku ciasta :)
OdpowiedzUsuńWyjadam kruszonkę do dziś ;)
OdpowiedzUsuńKruszonka na pół ciasta, jestem w niebie! :D
OdpowiedzUsuńoh.. kruszonka.. do tej pory dostaję po łapach za zżeranie kruszonki z ciasta drożdżowego :D z tego powodu moja mama dała sobie spokój z innymi ciastami i wyciągnęła rodzinny przepis, jeszcze po pra, pra, prababci.. tzn. ciasto z kruszonki!
OdpowiedzUsuńJest szybkie, banalne i pyyyyszne! robisz miskę kruszonki (taką klasyczną, można dodać olejek migdałowy- daje super efekt), trochę więcej niż pół wysypujesz na blachę do pieczenia, na to smarujesz albo mus jabłkowy, albo mus z rozgotowanych suszonych moreli, sypiesz drugą warstwę kruszonki... i do pieca!
polecam kruszonko- maniakom!
Brzmi pysznie :]
Usuńkawałeczek kruszonki poproszę :D
OdpowiedzUsuńi pomyśleć, że za młodu nie lubiłam kruszonki i zawsze wyrucałam... teraz ja wyjadam pierwszą :) pyszne to ciacho!
OdpowiedzUsuńWidzę, że nie tylko ja jestem kruszonkowym wyżeraczem ;] Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDuuużeee jest dooobreee! Ogromnie apetycznie wygląda !
OdpowiedzUsuńAle nakruszyłaś tą pyszną krusznonką nam:))
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam, gdy jest jej pod dostatkiem :)
uwielbiam kruszonkę! wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuń