Przejdź do głównej zawartości

Kruszonka w rozmiarze XXL



 Pamiętam jak będąc dzieckiem wyjadałam z placka drożdżowego kruszonkę. Na początek zjadałam te największe grudki potem najmniejsze. Mama mnie wyzywała bo ciasto wyglądało jak po przejściu huraganu :} Lata minęły a ja nadal uwielbiam kruszonkę. Nie wiem czy po necie krąży podobny przepis ale to ciasto wymyśliłam sama. Połączyłam dobrze mi znane ciasto kruche z dużą ilością kruszonki i wyszło mi pyszne cudo :] Chociaż stwierdziłam, że następnym razem zrobię jeszcze większą kruszonkę ;] Szczególnie polecam!

Przygotowanie: 30 minut | Pieczenie: 30-40 minut

Składniki:

Ciasto:
  • 400 g mąki
  • 200 g masła
  • 4 żółtka
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka sody rozpuszczonej w 4 łyżkach śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka:
  • 200 g masła
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 100 g drobno pokrojonych orzechów laskowych albo włoskich
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego albo białego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 łyżki drobno pokruszonych herbatników 
Dodatkowo:
  • 3 łyżki dżemu morelowego lub inny dowolny


 Masło z mąką posiekać drobniutko, dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Zagniatamy. Ciasto wyłożyć na formę, na wierzchu posmarować dżemem morelowym.
Wymieszać w misce wszystkie składniki kruszonki, aż powstanie ciasto o konsystencji żwiru. Na ciasto nakładać duże kawałki kruszonki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C około 30-40 minut.






Komentarze

  1. Oj, poodrywałabym sobie trochę kruszonki z Twojego ciacha! :-) Też to robiłam w dzieciństwie, a i teraz mi się czasem przytrafia:-). Zgadzam się w 100% - kruszonka to boska sprawa!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ha, piątka! Też uwielbiam kruszonkę i jako dziecko wyjadałam ją w pierwszej kolejności (najlepiej z całego ciasta). Podoba mi się Twój przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  3. kruszonka to coś co lubię najbardziej :)
    a taką to uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka gigantyczna kruszonka to zdecydowanie wielkie ułatwienie dla kruszonkowych wyjadaczy :D

    OdpowiedzUsuń
  5. ja osobiście wolę mniejszą kruszonkę, bo kiedy się ją podjada, nie rzuca się to tak bardzo w oczy xd
    ale ogółem kocham kruszonkę!

    OdpowiedzUsuń
  6. w kwestii kruszonki miałam dokładnie tak samo, i o zgrozo - tak mi zostało i nadal lubię ją wyjadać z ciasta.. ;-D

    OdpowiedzUsuń
  7. matko:) to sie nazywa kruszonka idealna:D jestem jej wielka fanką! byle tylko dużo jej było na cieście;) cała nasza rodzina po wyjęciu takiego ciacha zawzięcie skubie chrupiącą kruszoneczkę:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Też jestem fanką kruszonki, ale im drobniejsza tym lepsza. Niestety odkąd walczę z cholesterolem, o kruszonce i innych maślanych wyrobach mogę zapomnieć :/ A nie masz przypadkiem jakiegoś przepisu na kruszonkę na oleju rzepakowym? ;) Tego by mi lekarz nie zabronił ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dietetyczna kruszonka?! :] Może uda się coś wymyślić :] Pozdrawiam!

      Usuń
  9. o tak tyle kruszonki i jestem w niebie

    OdpowiedzUsuń
  10. ja robilam tak samo - to cos dla mnie, bo ja mogłabym jeść kruszonkę bez dodatku ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyjadam kruszonkę do dziś ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kruszonka na pół ciasta, jestem w niebie! :D

    OdpowiedzUsuń
  13. oh.. kruszonka.. do tej pory dostaję po łapach za zżeranie kruszonki z ciasta drożdżowego :D z tego powodu moja mama dała sobie spokój z innymi ciastami i wyciągnęła rodzinny przepis, jeszcze po pra, pra, prababci.. tzn. ciasto z kruszonki!
    Jest szybkie, banalne i pyyyyszne! robisz miskę kruszonki (taką klasyczną, można dodać olejek migdałowy- daje super efekt), trochę więcej niż pół wysypujesz na blachę do pieczenia, na to smarujesz albo mus jabłkowy, albo mus z rozgotowanych suszonych moreli, sypiesz drugą warstwę kruszonki... i do pieca!
    polecam kruszonko- maniakom!

    OdpowiedzUsuń
  14. kawałeczek kruszonki poproszę :D

    OdpowiedzUsuń
  15. i pomyśleć, że za młodu nie lubiłam kruszonki i zawsze wyrucałam... teraz ja wyjadam pierwszą :) pyszne to ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  16. Widzę, że nie tylko ja jestem kruszonkowym wyżeraczem ;] Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  17. Duuużeee jest dooobreee! Ogromnie apetycznie wygląda !

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale nakruszyłaś tą pyszną krusznonką nam:))
    Ja uwielbiam, gdy jest jej pod dostatkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  19. uwielbiam kruszonkę! wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz