Dzisiaj mam smaka na kiełbaskę :]
Przygotowanie: 30 minut | Czas dodatkowy: 1 godzina | Pieczenie 10 minut
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 250 ml letniej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 40 g drożdży
- 4-5 kiełbas np: śląska, zwyczajna
- przyprawa np: ostra papryka, do grilla, do karkówki
- ser parmezan
Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki wody w kruszyć drożdże, dodać sól, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy dwie łyżki oliwy z oliwek, rozczyn i wodę. Mieszamy do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski. Wyrabiamy ciasto około 5-10 minut. Jeśli jest zbyt luźne dosypujemy mąki,jeśli jest zbite dodajemy więcej wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Ciasto dzielimy na tyle części ile mamy kiełbas. Stolnice posypujemy mąką, wykładamy porcje ciasta i wałkujemy na kształt prostokąta.
Po środku układamy kiełbaskę, zawijamy i przy użyciu ostrego noża kroimy w plasterki ( tak żeby nie przeciąć spodu). Każdy plaster wywijamy na boki. Posypujemy przyprawą i startym serem. Pieczemy w temp. 240*C około 10 minut.
bardzo fajnie to wygląda:) super pomysł!
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo fajnie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowe!:)
OdpowiedzUsuńBardzo fantazyjne te kiełbaski. Niby całkiem zwykłe danko, a wygląda nadzwyczajnie :-)
OdpowiedzUsuńWyglądają super:)
OdpowiedzUsuńrewelacyjny pomysł podania, do ulubionych. Jutro wykorzystam:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne :-)
OdpowiedzUsuńzawsze mi się podobały tak zawinięte kiełbaski, od razu lepiej wyglądają :)
OdpowiedzUsuń