Przejdź do głównej zawartości

Tort stracciatella z gruszkami



      Tort nie jest pracochłonny, najwięcej czasu zajmie nam krojenie czekolady, ale warto się poświęcić bo połączenie jej z masą śmietankowo-serową, gruszkami komponuje się idealnie. Zamiast ciasta francuskiego możemy upiec biszkopty. Co do gruszek najlepiej jak będą miękkie i dojrzałe, twarde gruszki należy chwilę pogotować w osłodzonej wodzie. 


Przygotowanie: 50 minut | Pieczenie: 20 minut

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego 
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 400 g serka śmietankowego
  • 100 g czekolady
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • żelatyna
  • 2 łyżki nutelli
  • 3-4 gruszki
  • żółtko
Przydatne akcesoria:
- linijka
- nóż do pizzy
- obręcz tortownicy


      Z ciasta francuskiego wyciąć obręczą tortownicy dwa koła. Jedno koło posmarować żółtkiem, piec 10-15 minut w temp. 200*C. Drugie koło podzielić przy pomocy linijki i noża na 12 trójkątów. Ułożyć na blaszce, posmarować żółtkiem i upiec.
     Żelatynę namoczyć. Kremówkę ubić, w osobnej misce wymieszać ser z cukrem pudrem, połączyć obie masy. Żelatynę rozpuścić, ostudzić i dodać do masy śmietankowo-serowej. Czekoladę pokroić w drobną kostkę i wymieszać z masą. Na podpieczonym spodzie rozsmarować nutellę, położyć gruszki pokrojone w plasterki, wyłożyć masę i udekorować francuskimi trójkącikami.







Komentarze

  1. Tort wygląda wspaniale! I faktycznie, jak na tort, jest stosunkowo mało pracochłonny. Fajny pomysł. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie i baaardzo apetycznie! I te jesienne gruszki - cudo!
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, sciągnęłaś mnie tą stracciatellą...Może byc fajne...Dobrze, że można kupić gotowe francuskie, bo nie mam odwagi go zrobic w domu..

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda pysznie! świetna kombinacja z gruszkami :0

    OdpowiedzUsuń
  5. Trud warty efektu, bo tort prezentuje się doskonale! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oluś,
    ten tort to prawdziwa rozpusta, a nie mój skromny czekoladowy sernik z malinami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. prezentuje się pięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda wspaniale. A smakuje z pewnością jeszcze lepiej - ach, te gruszki... :)

    OdpowiedzUsuń
  9. nie wiedziałam, ze można takie cuda wyczarować z ciasta francuskiego, wygląda rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń

  10. uwielbiam takie nietypowe kulinarne dzieła :)))

    OdpowiedzUsuń
  11. jakiej wielkości tortownica?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz