Przejdź do głównej zawartości

Brioszka






                 To jest mój comfort food! Po spróbowaniu tej brioszki przeniosłam się do czasów dzieciństwa. Do czasów kiedy babcia smarowała mi bioszke masłem i podawała ze szklanką mleka. To były czasy takie proste i takie beztroskie. Brioszka jest niesamowita delikatny, puszysty środek i lekko chrupiąca skórka.



Składniki: 
  • 250 g mąki typ 550 
  • 20 g drożdży 
  • 2 łyżki letniego mleka 
  • 4 łyżki drobnego cukru 
  • 3 średnie jajka 
  • 120 g miękkiego masła 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 1 żółtko + 1łyżka mleka lub wody
Wersja na słono:
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 łyżeczka soli  

Foremka keksówka 30x12cm


            W garnuszku wymieszaj drożdże z mlekiem i odstaw na chwilę. Jajka ubij i wlej do nich drożdże. Do miski miksera wsyp mąkę, cukier, sól i wymieszaj. Cienkim strumykiem wlewaj jajka i mieszaj na najniższych obrotach, następnie dodawaj porcjami masło. Gdy wszystko będzie wmieszane, miksuj jeszcze przez 10 minut (ciasto będzie lekko lejące- takie ma być). Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość (1-3 godziny). Wyrośnięte ciasto przemieszaj drewnianą łyżką i przełóż do natłuszczonej i oprószonej mąką foremki. Przykryj i odstaw do ponownego wyrośnięcia (1-3 godziny). Posmaruj ciasto żółtkiem wymieszanym z mlekiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na około 30 minut. Lekko przestudź a następnie wyjmij z blaszki i przełóż na kratkę.
 

Komentarze

  1. Super! Lubię bardzo takie smaki. Idealna! Chcę kawałek na wynos.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasta Brioszki nie jadłyśmy ale zdaje się, że to takie ciacho drożdżowe a takie z masełkiem i mlekiem też często jadałyśmy w dzieciństwie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka z dżemem to smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakoś nigdy nie potrafiłam zjeść takiej drożdżowej, słodkiej bułeczki z mlekiem. Byłam (a może wciąż jestem?) słodyczocholikiem. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz