15.05.2017

Zapiekanka z makaronem, boczkiem i serami






                Bardzo fajna i smaczna zapiekanka z makaronem. Smaczku zapiekance dodaje wędzony boczek i ciągnący się ser. Jak każdą zapiekankę można modyfikować na różne sposoby dodając np. brokuła albo na większy głód dodać pokrojoną pierś z kurczaka. Zapiekankę można przygotować w kilka minut, będzie idealną propozycją na szybki obiad albo kolację. 



Składniki: 

  • 300 g makaronu np. muszelki
  • 100 g wędzonego boczku pokrojonego w cienkie plasterki 
  • 80 g sera grana padano 
  • 80 g sera żółtego np. gołda 
  • 1/2 małej cebuli 
  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżka mąki 
  • 300 ml mleka
  • sól i pieprz 


                    Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Masło rozpuść na patelni dodaj mąkę i zrób zasmażkę. Cały czas mieszając wlewaj partiami mleko (może być pół na pół mleko-woda albo rosół). Gdy sos się zagotuje zdejmij z ognia dodaj starte sery, drobno pokrojoną cebulę, boczek i dopraw solą i pieprzem. Makaron przełóż do naczynia żaroodpornego, wlej sos, wymieszaj i przykryj (można folią aluminiową). Piecz w 200 st.C 20 minut po upływie tego czasu zdejmij folię i piecz jeszcze 5 minut. Podawaj na ciepło.




4 komentarze:

  1. Może zrobię taką tacie na dzień ojca.
    Lubi boczek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oho nasz tatuś by się z takich zapiekanki ucieszył :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię zapiekanki na wszelkie sposoby.
    Ten przepis bardzo mi się podoba. Z chęcią bym zjadła.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przypomniałaś mi, że już dawno nie jadłam zapiekanki z makaronu. Pyszności!:)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...