22.05.2017

Ciasto z jogurtową pianką i rabarbarem




                 Ciasto z jogurtową pianką i rabarbarem to takie typowo wiosenno-letnie ciasto. Idealne na piknik albo do popołudniowej kawki w miłym towarzystwie :) Kruche, maślane ciasto przełożone pianką truskawkową z dodatkiem kwaskowatego rabarbaru. Od dawna uważam że truskawki i rabarbar to idealne połączenie. Koniecznie spróbujcie :) 

Zapraszam na mojego Instagrama 


Składniki:

  • 3 szklanki mąki 
  • 200 g masła 
  • 5 jajek 
  • 1 szklanka cukru 
  • 800 ml jogurtu truskawkowego
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • 1 kg rabarbaru +3 łyżki cukru
Foremka 23x33 cm


               Na stolnicę wsyp mąkę dodaj pokrojone masło, żółtka, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczyptę soli poszatkuj wszystko nożem a następnie zagnieć ciasto. Zawiń w folię i włóż do zamrażarki na całą noc.
                Rabarbar obierz i pokrój w cienkie plasterki. Przełóż na sitko i posyp cukrem. Odstaw na minimum 3 godziny (może być cała noc).
      Białka ubij na sztywno. Pomalutku, partiami wsypuj resztę cukru i ubijaj do momentu jego rozpuszczenia (piana powinna być sztywna a pod palcami nie możesz wyczuwać gródek). Do piany delikatnie wmieszaj proszek budyniowy i jogurt. Blaszkę wyłóż pergaminem do pieczenia, na spód zetrzyj 3/4 ciasta, wyłóż pianę a na niej poukładaj równomiernie rabarbar.Na końcu zetrzyj resztę ciasta. Piecz w 180*C około 40-45 minut.




5 komentarzy:

  1. Leciutkie jak chmurka!
    Pyszne :)
    No i z moim ukochanym rabarbarem.
    Pozdrowionka! Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z chęcią zjadłybyśmy taki placek z rabarbarem i gałką lodów waniliowych :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta pianka wyglada jak obłoczek :) Super ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wielbię wszystko, co zawiera rabarbar<3

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...