09.05.2017

Tosty francuskie z brioszki





                  Drugie życie mojej brioszki czyli tosty francuskie. Bardzo fajny i łatwy sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Kto jeszcze nie robił tostów francuskich to polecam ten sposób ożywienia pieczywa. Do tego ulubione dodatki owoce, syrop klonowy, miód, jogurt naturalny i mamy w kilka chwil zaje....ste śniadanie. No i oczywiście kawka z mlekiem :D A przepis na brioszkę znajdziecie o TU



Składniki: 
  • 4-5 kromek czerstwej brioszki (może też być chałka ze sklepu) 
  • 2 jajka 
  • 100 ml mleka 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
  • szczypta soli 
  • 3-4 łyżki masła klarowanego (albo masło pomieszane z olejem) 
  • Dodatki: miód, syrop klonowy, owoce, jogurt naturalny, cynamon

                   W miseczce wymieszaj jajka z mlekiem, solą i cukrem. Na patelni rozgrzej tłuszcz musi skwierczeć.  Kromki pieczywa maczaj z każdej strony w jajku i kładź na patelnię. Smaż na średnim ogniu z każdej strony około 2 minut. Uważaj żeby nie przypalić. Odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym i podawaj ciepłe.




8 komentarzy:

  1. Dla mnie herbatka zamiast kawki, i jestem w niebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest śniadanie na wagę złota :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja się piszę.
    Śniadanie mistrzów.
    Na pewno smakują obłędnie.
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba aż sobie takie zrobię. :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam tosty francuskie. Zwykle robię je z chałki albo chleba, ale takie z brioszki musiały smakować fantastycznie:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Już sobie wyobrażam ich delikatność ;) Z broszki nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  7. My chcemy zarówno jej pierwsze jak i drugie życie :D Cudowności pyszności :D

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...