17.05.2017

Ciastka czekoladowe z płatkami jaglanymi




               Idealne ciasteczka dla fanów kaszy jaglanej. Mogą być idealnym dodatkiem do kawki, albo przekąską między posiłkami, po treningu, świetne jako dodatek do jogurtu a dodatek kakao przywabi do nich dzieciaczki. Do ciasteczek dodałam cukier, ale można użyć innej substancji słodzącej a zamiast masła można użyć oleju kokosowego. Można też kombinować z dodatkami np. można dodać orzechy, rodzynki, siemię lniane co kto lubi ten przepis to tylko baza.


Składniki: 
  • 2 szklanki płatków jaglanych 
  • 80 g migdałów 
  • 2 czubate łyżki kakao 
  • 50 g rozpuszczonego masła 
  • 1 rozgnieciony banan 
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego 
  • 2 łyżki miodu 
  • 3 łyżki cukru 

               Płatki jaglane i migdały zmiel w malakserze. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Konsystencja masy powinna być mokra jeśli nie jest dodaj łyżkę ekstraktu waniliowego albo wody. Odrywaj kawałki ciasta, uformuj kulki a następnie spłaszcz i ułóż na foremce. Piecz 12 minut w 180 st.C.



4 komentarze:

  1. Nigdy nie słyszałam o ciasteczkach z płatkami jaglanymi. Jednak bardzo lubię takie propozycje i coś mi się wydaje, że sprawdziłby się u mnie perfekcyjnie. Raz, dwa i wszystko zostałoby spałaszowane.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają tak mega czekoladowo :D Mleko do tego to świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale świetne! Myślę, że bardzo by mi smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam! Ciastka czekoladowe z płatkami jaglanymi w połączeniu z mlekiem to deser idealny:D

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...