11.05.2017

Galette z serem i rabarbarem





               Rabarbar jest pierwszą owocową oznaką wiosny. Jest pyszny, lekko kwaskowaty a w połączeniu z cukrem może być pysznym deserem.Z rabarbarem przeważnie piekę drożdżowe, ale czasami fajnie jest pokombinować i upiec coś innego. Moją propozycją jest galette czyli rustykalna tarta z nadzieniem serowym. Do tego kuleczka ulubionych lodów i hormony szczęścia wariują :D



Składniki: 

Ciasto:
  • 350 g mąki krupczatki 
  • 150 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 3 żółtka 
  • 120 g cukru pudru 
  • 1 mała łyżka kwaśnej śmietany albo jogurtu
Nadzienie:
  • 350 g serka śmietankowego (u mnie Strzałkowo)  
  • 2 jajka 
  • budyń śmietankowy(proszek) albo łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego 
  • 2 łyżki cukru waniliowego 
  • 2 łyżki cukru 
Dodatkowo:
  • 1 kg rabarbaru 
  • 3 łyżki cukru 
  • 1 białko +1 łyżka wody albo mleka 

                 Rabarbar obierz i pokrój na mniej więcej równą wielkość. Posyp 3 łyżkami cukru i odstaw na 2-3 godziny (może być na całą noc). Nadzienie: wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
                Ciasto: Wszystkie składniki przełóż na stolnicę posiekaj nożem i zagnieć. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkuj między dwoma arkuszami pergaminu. Utwórz koło o mniej więcej 30 cm średnicy. Na środku pozostawiając 3 cm margines od brzegu nałóż nadzienie serowe, ułóż rabarbar i zawiń do środka brzegi. Białko wymieszaj z mlekiem i posmaruj brzegi ciasta. Piecz aż ciasto będzie miało jasno brązowawy kolor około 30 minut w 180st.C



6 komentarzy:

  1. W tym roku jeszcze nic nie zrobiłyśmy z rabarbarem bo nie mamy czasu :( Kusisz tym wspaniałym ciachem! :)
    Zapraszamy do nas na łatwy i przyjemny konkurs :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A cóż to za pyszności!
    No, no :) Naprawdę super.
    Poza tym sezon na rabarbar trwa w najlepsze.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prześliczna tarta! W połączeniu z lodami musi smakować wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała tarta! W połączeniu z lodami musi smakować cudownie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze w ty roku rabarbaru nie jadłam! Trzeba zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...