26.05.2017

Tort z rafaello i truskawkami




                Takie torty to ja lubię! Delikatny biszkopt przełożony kremem o delikatnym posmaku kokosa z dodatkiem pokruszonych pralinek rafaello. Całość wykończona świeżymi truskawkami zanurzonymi w galaretce. Jedno z moich ulubionych połączeń truskawki i kokos. Świetnie do siebie pasują. Tort jest delikatny, śmietankowy a truskawki sprawiają że ciasto jest bardziej orzeźwiające i takie nieprzeciętne. Polecam, na te wyjątkowe okazje jak i na spotkanie przy kawce. 

Zapraszam na mojego Instagrama 


Składniki: 

Biszkopt:
  • 3 jajka 
  • 4 łyżki cukru 
  • 1 łyżka oleju 
  • 4,5 łyżki mąki 
Nadzienie:
  • 2 puszki mleka kokosowego każda po 400 ml  
  • 390 g jogurtu naturalnego gęstego 
  • 250 g serka mascarpone 
  • 6 łyżeczek żelatyny 
  • 50-80 g cukru pudru 
  • 10 kuleczek rafaello 
Dodatkowo:
  • 2 galaretki truskawkowe 
  • 300 g świeżych truskawek 

Tortownica 26 cm


Najważniejsze! minimum 2 dni wcześniej chowamy mleko kokosowe do lodówki żeby utworzyła się śmietanka.

             Biszkopt: Ubij białka na sztywno następnie pomalutku wsypuj cukier i ubijaj aż się rozpuści a masa będzie sztywna. Dodawaj po jednym żółtku potem dodaj olej. Do masy wmieszaj mąkę. Przelej do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piecz na złoty kolor w 180 st.C około 10-12 minut. Przestudź a następnie oderwij pergamin i przewróć na drugą stronę.
             Nadzienie: Z puszek wyjmij śmietankę kokosową (wodę możesz zużyć do koktajl, albo do ugotowania owsianki). Śmietankę ubij na sztywno, dodaj jogurt i mascarpone. Do smaku dodaj cukier puder. Żelatynę zalej 50 ml wody i odstaw do napęcznienia. Następnie podgrzej i rozpuść. Gdy lekko przestygnie wmieszaj żelatynę w masę. Dodaj pokruszone rafaello.
             Na półmisku połóż biszkopt nasącz go delikatnie wodą. Na ciasto załóż obręcz jeśli nie masz użyj obręczy od tortownicy. Na biszkopt wyłóż masę i włóż do lodówki.
Galaretki rozpuść w 800 ml wrzątku. Na masie ułóż pokrojone truskawki i zalej tężejącą galaretką.




5 komentarzy:

  1. Własnie jem rafaello:D Tort z jego dodatkiem musi być przepyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne ciasto, myślę, że by mi bardzo smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo piękny torcik! :)
    Ja Rafaello kiedyś uwielbiałam, a teraz jedynie w takiej domowej wersji mogę zjeść.
    Super :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Robi świetne wrażenie :) Jak rafaello to na pewno by nam smakowało :P

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...