19.02.2017

Tarta Jeżyk





               Tarta Jeżyk do jej przygotowania zainspirowałam się bardzo popularnymi ciastkami.  Kruchy spód tarty posmarowałam warstwą kajmaku, na to duża ilość bakali i ryżu preparowanego. Całość oblana czekoladą. Coś pysznego i takiego innego :)



Składniki: 
  • 220 g herbatników 
  • 150 g rozpuszczonego masła 
  • 100 g orzechów laskowych 
  • 1 szklanka ryżu preparowanego 
  • 250 g rodzynków 
  • 200 g kajmaku/ masy krówkowej 
  • 150 g dowolnej czekolady (mleczna, gorzka, z prażynkami,z drobno pokrojonymi orzechami)
  • 4 łyżki mleka 

Forma do tart 21 cm


           Herbatniki zmiel, dodaj rozpuszczone masło, wymieszaj i wyłóż masą dno i boki tarty lekko dociskając. Włóż na chwilę do lodówki. W misce wymieszaj rodzynki, drobno pokrojone orzechy i ryż. Na dnie spodu rozsmaruj kajmak, wysyp bakalie i lekko dociśnij. Czekoladę z mlekiem rozpuść w kąpieli wodnej nastęnie polej wierzch tarty. Po przestudzeniu włóż do lodówki.






9 komentarzy:

  1. Bardzo mi się podoba. Wspaniałości! Wyjątkowo trafiona edycja według mnie.
    Ładnie to tak kusić? Nie ładnie...
    Jeżykowa tarta jednak jest tak pyszniutka, już nawet z wyglądu, że wiele można wybaczyć. Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka najeżona, że aż chce się chrupać! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, na pewno pyszna! Chętnie wypróbuje.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja zawsze bardzo lubię tartę z owocami lub taka warzywną pycha

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialny pomysł! z przyjemnością zjadłabym kawałek takiej tarty:D

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda super :)i ten kajmak, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubimy te ciacha mimo, że już nie pamiętam kiedy ostatnio je jadłyśmy!! Tarta wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...