03.02.2017

Panna cotta z kawą




             Przepyszny włoski deser tym razem w wydaniu kawowym. Pamiętam jako nastolatka idąc do szkoły kupowałam w osiedlowym sklepiku dwie bezy połączone kremem kawowym. Uwielbiałam to połączenie i właśnie ten deser przypomina mi ich smak. I chyba do tej pory nie mogę mu się oprzeć :) Jeśli wy lubicie tak samo jak ja takie połączenie to polecam deser, jest łatwy do przygotowania, bardzo elegancki i bardzo smaczny.



Składniki:

  • 500 ml śmietany kremówki 
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka kawy mielonej 
  • 1 łyżka kakao 
  • 2 łyżeczki żelatyny 
  • 3-4 bezy 

          Do garnka wlej śmietanę, dodaj cukier, kakao i kawę. Zagotuj i gotuj na średnim ogniu około 5 minut. Dodaj żelatynę, wymieszaj i przelej do szklaneczek/filiżanek. Odstaw do ostygnięcia a następnie włóż do lodówki. Przed podaniem posyp deser pokruszonymi bezami.






9 komentarzy:

  1. Deser wygląda wprost bajecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. O... Mam deser na niedzielę! Uwielbiam połączenie bezy z kawą! Nigdy nie potrafiłam się oprzeć bezom.

    OdpowiedzUsuń
  3. Samej kawy nie piję, ale taki deser brzmi pysznie. Ciekawa jestem czy przypasowałby mi smakiem, bo z wyglądu go "kupuję" :D Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. rzadko używam kawy do deserów, musze zrobić coś podobnego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały deser! Bardzo lubię zapach zapach i smak kawy w takim wydaniu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie jadłam :) Wygląda pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Deser w takiej zastawie nas urzekł :) Pyszności i piękności :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetyczny deser już czuję ten unoszący się zapach kawy w mieszkaniu.

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...