27.02.2017

Flaczki z boczniaków





             Flaczki z boczniaków to wegetariański zamiennik tradycyjnej polskiej zupy przygotowanej z kurzych żołądków. Flaczki z boczniaków są zdecydowanie łatwiejsze i szybsze w przygotowaniu.Zupa jest bardzo smaczna i treściwa. Mniam, polecam!



Składniki: 
  • 600 g boczniaków 
  • 1 duża pietruszka 
  • 1/4 selera 
  • 1 duża cebula 
  • 2 średnie marchewki 
  • 1L bulionu (warzywny albo drobiowy) 
  • 1L wody 
  • 2 liście laurowe 
  • 4 ziarna ziela angielskiego 
  • 2 ziarna jałowca 
  • 1 łyżka majeranku 
  • 1/2 łyżeczki mielonego czosnku 
  • 1/4 łyżeczki mielonej papryki 
  • sól i pieprz 


           Boczniaki oczyść i pokrój w paseczki. Marchewkę, pietruszkę i seler obierz a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę. Do garnka wlej trochę oleju i podsmaż cebulę. Dodaj marchew, pietruszkę, seler, boczniaki i od czasu do czasu mieszając smaż około 10 minut. Wlej bulion i wodę, dodaj przyprawy (oprócz majeranku) i gotuj na średnim ogniu 30-40 minut dopóki grzyby zmiękną. Na końcu dopraw solą, pieprzem i majerankiem.




5 komentarzy:

  1. Jedyne "flaczki" jakie lubimy :D Są przepyszne a grzybki idealnie je imitują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe, czy by mi posmakowały... Muszę zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! Świetne :) Nigdy o czymś takim wcześniej nie słyszałam. Ekstra.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka wersję flaczków zdecydowanie mogłabym zjeść

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...