28.02.2017

Melktert






             Melktert - jest to tarta na kruchym, maślanym spodzie z nadzieniem mlecznym. Nadzienie mleczne jest bardzo delikatne, piankowe i rozpływające się w ustach. Podana z ulubionymi owocami tworzy wspaniałe zestawienie słodkiego z kwaśnym. Polecam tym bardziej że większość składników przeważnie mamy w domu, jest niedroga i łatwa w przygotowaniu.




Składniki: 

Spód:
  • 100 g zimnego masła 
  • 100 g mąki pszennej 
  • 100 g mąki krupczatki 
  • 50 g cukru pudru 
  • 2 żółtka 

Nadzienie:
  • 500 ml mleka 
  • 50 g masła 
  • 100 g cukru 
  • 25 g mąki pszennej 
  • 20 g mąki kukurydzianej  
  • 2 jajka 
  • 1/2 laski wanilii 
kwaskowate owoce np. maliny, truskawki, granat

Forma do tart 21 cm


            Na stolnicę wysyp mąki, cukier, dodaj żółtka i masło pokrojone w kostkę. Wszystko razem przemieszaj/poszatkuj a następnie zagnieć. Między dwoma arkuszami pergaminu rozwałkuj ciasto do wielkości foremki. Przełóż ciasto do natłuszczonej foremki, dociśnij do brzegów i dna formy. Włóż do lodówki na 30 minut. Na wierzchu ciasta połóż pergamin, wysyp dowolne obciążenie np. groch, fasolę, ryż itp. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 15 minut. Następnie zabierz obciążenie i włóż z powrotem na 10 minut. Przestudź.
           Nadzienie; 400 ml mleka wlej do garnka, dodaj masło, ziarenka z wanilii i zagotuj. 100 ml mleka wymieszaj z mąką pszenną, mąką kukurydzianą, z 50 g cukru i żółtkami. Mieszankę wlej do gotującego się mleka. Cały czas mieszając gotuj dopóki masa zgęstnieje.Lekko przestudź. Białka ubij na sztywno, wsyp resztę cukru i ubijaj do chwili aż się rozpuści.Delikatnie wymieszaj z masą budyniową. Nadzienie przełóż do wcześniej przygotowanego spodu. Piecz 20 minut w 175 st.C (wierzch powinien być lekko złotawy). Przestudź. Przed podaniem na wierzchu połóż kawałki owoców albo oprósz kakao.





7 komentarzy:

  1. zapisuję do zrobienia, jak tylko pojawią się truskawki ;D Piękna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nazwę słyszę po raz pierwszy w życiu, ale bardzo odpowiadają mi te pyszności pod względem wizualnym. Smakowym na pewno także :)
    Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna i to nadzienie wygląda jak serowe :D Jeszcze polać czekoladą i można przenieść się do raju xD

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham tarty! Takiej jeszcze nie jadłam, ale zdecydowanie jest w moim guście:D

    OdpowiedzUsuń
  5. To nadzienie mleczne - niebo!

    OdpowiedzUsuń
  6. ależ wspaniała tarta, wygląda bardzo apetycznie <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Bajecznie wygląda to ciasto

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...