01.02.2017

Ciasto czekoladowe pod pierzynką






                Jakoś tak ostatnio nastrajam się na czekoladę :) Poprawia nastrój w te pochmurne dni. Jeśli wy lubicie ciasta czekoladowe tak samo jak ja to zapraszam do zapisania przepisu. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu osoby, które myślą że nie potrafią piec z tym przepisem na pewno sobie poradzą. Ciasto jest mięciutkie, puszyste i wilgotne. Całość otula pierzynka z chrupiącej bezy. To ciasto podaję z kleksem bitej śmietany albo z lodami :) Po prostu mniam!




Składniki: 
  • 400 g mąki 
  • 2 łyżeczki proszku 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 250 g cukru trzcinowego 
  • 50 g kakao 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 3 jajka 
  • 150 g kwaśnej śmietany 
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego 
  • 175 g masła 
  • 125 ml oleju
  • 300 ml zimnej wody 
Beza:
  • 4 białka 
  • 140 g drobnego cukru do wypieków 
  • płatki migdałów do posypania 

Tortownica 26 cm


             W misce wymieszaj mąkę, proszek, sodę, kakao, cukier i sól. W drugiej wymieszaj jajka i śmietanę. W dużym garnku rozpuść masło i przestudź. Do masła wlej olej, wodę i wymieszaj. Do płynnych składników wsyp mąkę, wymieszaj a następnie dodaj jajka. Mieszaj do połączenia. Ciasto wlej do natłuszczonej foremki.
             Beza: Białka ubij na sztywno, następnie partiami wsypuj cukier i ubijaj aż się rozpuści a piana zrobi się lśniąca, i sztywna. Pianę rozłóż równomiernie na wierzchu ciasta, posyp płatkami migdałów i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st.C na 70 minut. Sprawdź patyczkiem czy ciasto się upiekło jeśli nie podkręć temp. do 180 st.C i piecz do suchego patyczka. Przestudź w piekarniku. 





8 komentarzy:

  1. mmm, wspaniałe! aż chce się jeść! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie :) Kocham czekoladę i bezy, to idealne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! W życiu bym nie powiedziała, że pod tą bielą kryje się takie fantastyczne ciasto czekoladowe. Bomba! :) Pozdrawiam! Miłego popołudnia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudownie wygląda, porywam duży kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ta pierzynka jest boska! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale eleganckie ciasto. Prezentuje się bajecznie:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Na ciasto czekoladowe chyba każdy się skusi <3 Szczególnie jak wygląda tak jak Twój :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...