Przejdź do głównej zawartości

Ciasto czekoladowe pod pierzynką






                Jakoś tak ostatnio nastrajam się na czekoladę :) Poprawia nastrój w te pochmurne dni. Jeśli wy lubicie ciasta czekoladowe tak samo jak ja to zapraszam do zapisania przepisu. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu osoby, które myślą że nie potrafią piec z tym przepisem na pewno sobie poradzą. Ciasto jest mięciutkie, puszyste i wilgotne. Całość otula pierzynka z chrupiącej bezy. To ciasto podaję z kleksem bitej śmietany albo z lodami :) Po prostu mniam!




Składniki: 
  • 400 g mąki 
  • 2 łyżeczki proszku 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 250 g cukru trzcinowego 
  • 50 g kakao 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 3 jajka 
  • 150 g kwaśnej śmietany 
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego 
  • 175 g masła 
  • 125 ml oleju
  • 300 ml zimnej wody 
Beza:
  • 4 białka 
  • 140 g drobnego cukru do wypieków 
  • płatki migdałów do posypania 

Tortownica 26 cm


             W misce wymieszaj mąkę, proszek, sodę, kakao, cukier i sól. W drugiej wymieszaj jajka i śmietanę. W dużym garnku rozpuść masło i przestudź. Do masła wlej olej, wodę i wymieszaj. Do płynnych składników wsyp mąkę, wymieszaj a następnie dodaj jajka. Mieszaj do połączenia. Ciasto wlej do natłuszczonej foremki.
             Beza: Białka ubij na sztywno, następnie partiami wsypuj cukier i ubijaj aż się rozpuści a piana zrobi się lśniąca, i sztywna. Pianę rozłóż równomiernie na wierzchu ciasta, posyp płatkami migdałów i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st.C na 70 minut. Sprawdź patyczkiem czy ciasto się upiekło jeśli nie podkręć temp. do 180 st.C i piecz do suchego patyczka. Przestudź w piekarniku. 





Komentarze

  1. mmm, wspaniałe! aż chce się jeść! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie :) Kocham czekoladę i bezy, to idealne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! W życiu bym nie powiedziała, że pod tą bielą kryje się takie fantastyczne ciasto czekoladowe. Bomba! :) Pozdrawiam! Miłego popołudnia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudownie wygląda, porywam duży kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ta pierzynka jest boska! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale eleganckie ciasto. Prezentuje się bajecznie:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Na ciasto czekoladowe chyba każdy się skusi <3 Szczególnie jak wygląda tak jak Twój :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz