08.02.2017

Babeczki z kuskusem i chałwą





          Myślałam że to nie ma prawa wyjść, myślałam że będą do niczego, będą twarde i ohydne a tu niespodzianka :) Wyszły fantastyczne! Mięciutkie, puszyste, wilgotne a połączenie pomarańczy z chałwą pistacjową niesamowite.



Składniki: 
  • 200 g kuskusu 
  • 450 ml mleka (może być woda) 
  • 1 łyżka masła 
  • 180 g drobnego cukru 
  • 5 jajek 
  • skórka z 1 pomarańczy 
  • sok z połowy pomarańczy 
  • około 100-120g chałwy (moja była z pistacjami) 


             Do garnka wlej mleko dodaj łyżkę masła i zagotuj. Kuskus zalej gorącym mlekiem i przykryj talerzem. Po 10-15 minutach zdejmij talerz, przemieszaj kuskus i ostudź. Oddziel  żółtka od białek. Do żółtek wsyp cukier i ucieraj aż masa zrobi się puszysta. Dodaj kuskus, skórkę z pomarańczy, sok i wymieszaj. Białka ubij na sztywno. Dodaj łyżkę białek do masy wymieszaj a następnie dodaj już całość. Masą napełniaj papilotki tak do 3/4 wysokości, wierzch posyp pokruszoną chałwą. Piecz 20 minut w 190st.C



4 komentarze:

  1. No, no! Co mu tutaj mamy! Dawaj jedną :) Biorę z zamkniętymi oczami. Wspaniałości doskonałe w każdym calu. Pozdrowionka cieplutkie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa kombinacja smaków! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie fantastyczne babeczki aż ślinka leci jak się na nie patrzy

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie udane spontaniczne wypieki bardzo cieszą. Babeczki są urocze :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...