14.02.2017

Mus czekoladowy





            Przepyszny, delikatny mus czekoladowy idealny na Walentynki. Podany ze świeżymi owocami będzie smakować każdemu.



Składniki: 
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 1 żółtko 
  • 2 łyżki cukru trzcinowego 
  • 170 ml śmietany 30% 
  • 1 łyżeczka kawy zbożowej albo rozpuszczalnej 
  • szczypta soli 
  • owoce 

               Czekoladę z solą rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj kawę i lekko przestudź. Do żółtka dodaj cukier i porządnie wymieszaj. Czekoladę wlej do żółtka i połącz. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno i połącz z masą czekoladową. Przelej do szklaneczek i włóż do lodówki na minimum 4 godziny a najlepiej na 12. Przed podaniem możesz oprószyć startą czekoladą a wierzch udekorować świeżymi owocami.






8 komentarzy:

  1. Wybornie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam jeszcze nigdy niczego podobnego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieknie wygląda i tak też zapewne smakuje

    OdpowiedzUsuń
  4. No proszę i bez żelatyny! Coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ach, doskonały! Kto nie lubi czekolady? Bardzo dobra propozycja. Piękna, pyszna, apetyczna!
    Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mmmm kto nie lubi czekolady i to pod taką pyszną postacią ^^ miazga :D

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...