22.02.2017

Pączki pieczone





                 Pyszne, puszyste pączusie pieczone w piekarniku. Jest to idealna propozycja dla osób, które nie lubią albo nie tolerują smażonego w głębokim tłuszczu jedzenia. Z dodatkiem ulubionego dżemu, polukrowane i posypane skórką pomarańczową smakują fantastycznie :)



Składniki:
  • 3 szklanki mąki luksusowej
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 50 g rozpuszczonego, letniego masła 
  • 250 ml ciepłego mleka (temp. około 40 st.C) 
  • 3 żółtka 
  • 35 g drożdży 
  • ulubiony dżem 
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • sok z pomarańczy albo cytryny
  • ew. skórka pomarańczowa do dekoracji 
  • 1 jajko 
  • papierowe foremki 22-24 sztuki

               Do szklanki włóż drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i wlej około 150 ml mleka. Wymieszaj i poczekaj aż drożdże zaczną pracować.
              Do dużej miski wsyp przesianą mąkę, dodaj cukier, żółtka i resztę mleka. Wymieszaj. Wlej drożdże wymieszaj a na końcu dodaj masło. Połącz składniki i zagniataj ciasto około 5 minut. Przykryj ściereczką i odstaw na 1-2 godziny.
               Oprósz blat mąką, wyłóż ciasto i delikatnie rozwałkuj. Przy pomocy szklanki wycinaj koła. Każdy kawałek ciasta delikatnie rozciągnij w dłoniach, następnie na środku nałóż porcję dżemu około łyżeczki. Zlep ciasto i włóż do papierowej foremki (miejscem zlepienia do dołu). Pączki posmaruj rozkłóconym jajkiem i odstaw na 20 minut. Po upływie tego czasu włóż do piekarnika rozgrzanego do 180st.C na 15 minut. Przestudź.
               Cukier puder wsyp na talerzyk i dodawaj do niego stopniowo sok. Po wymieszaniu konsystencja powinna być gęsta. Posmaruj pączki i posyp skórką z pomarańczy. 






7 komentarzy:

  1. Takie słodziutkie jak muffinki :) Tłusty czwartek to fajna tradycja bo każdy może zrobić pączusie takie jakie lubi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie takie chciałam zrobić. Owszem, smażone mają to coś i są najbardziej popularne, ale ja chcę ograniczyć kalorie i postawić na pieczoną wersję. Przepysznie!
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieczone pączki muszę koniecznie spróbować zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ślicznie to wygląda, ale u mnie i tak będzie sałatka ;) taki tam przekorny bojkot Tłustego Czwartku.

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...