Przejdź do głównej zawartości

Pączki pieczone





                 Pyszne, puszyste pączusie pieczone w piekarniku. Jest to idealna propozycja dla osób, które nie lubią albo nie tolerują smażonego w głębokim tłuszczu jedzenia. Z dodatkiem ulubionego dżemu, polukrowane i posypane skórką pomarańczową smakują fantastycznie :)



Składniki:
  • 3 szklanki mąki luksusowej
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 50 g rozpuszczonego, letniego masła 
  • 250 ml ciepłego mleka (temp. około 40 st.C) 
  • 3 żółtka 
  • 35 g drożdży 
  • ulubiony dżem 
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • sok z pomarańczy albo cytryny
  • ew. skórka pomarańczowa do dekoracji 
  • 1 jajko 
  • papierowe foremki 22-24 sztuki

               Do szklanki włóż drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i wlej około 150 ml mleka. Wymieszaj i poczekaj aż drożdże zaczną pracować.
              Do dużej miski wsyp przesianą mąkę, dodaj cukier, żółtka i resztę mleka. Wymieszaj. Wlej drożdże wymieszaj a na końcu dodaj masło. Połącz składniki i zagniataj ciasto około 5 minut. Przykryj ściereczką i odstaw na 1-2 godziny.
               Oprósz blat mąką, wyłóż ciasto i delikatnie rozwałkuj. Przy pomocy szklanki wycinaj koła. Każdy kawałek ciasta delikatnie rozciągnij w dłoniach, następnie na środku nałóż porcję dżemu około łyżeczki. Zlep ciasto i włóż do papierowej foremki (miejscem zlepienia do dołu). Pączki posmaruj rozkłóconym jajkiem i odstaw na 20 minut. Po upływie tego czasu włóż do piekarnika rozgrzanego do 180st.C na 15 minut. Przestudź.
               Cukier puder wsyp na talerzyk i dodawaj do niego stopniowo sok. Po wymieszaniu konsystencja powinna być gęsta. Posmaruj pączki i posyp skórką z pomarańczy. 






Komentarze

  1. Takie słodziutkie jak muffinki :) Tłusty czwartek to fajna tradycja bo każdy może zrobić pączusie takie jakie lubi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie takie chciałam zrobić. Owszem, smażone mają to coś i są najbardziej popularne, ale ja chcę ograniczyć kalorie i postawić na pieczoną wersję. Przepysznie!
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieczone pączki muszę koniecznie spróbować zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ślicznie to wygląda, ale u mnie i tak będzie sałatka ;) taki tam przekorny bojkot Tłustego Czwartku.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam! Wspaniałe pączusie:D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz