10.02.2017

Lany chrust







           W tym roku na zbliżający się tłusty czwartek proponuję lany chrust. Jest bardzo łatwy i szybki do przygotowania. Smakuje podobnie jak tradycyjny a jego kształt najbardziej zachwyci dzieciaczki :)  



Składniki: 
  • 220 g mąki 
  • 3 jajka 
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego albo wódki 
  • 150 ml letniego mleka 
  • olej do smażenia 
  • cukier puder do oprószenia
         

                Oddziel żółtka od białek. Do żółtek dodaj mleko, cukier waniliowy, ekstrakt i zmiksuj. Wsyp przesianą mąkę i wymieszaj. Białka ubij na sztywno, dodał łyżkę do masy i wymieszaj. Następnie dodaj resztę białek i wszystko połącz. Masę przełóż do sztywnego woreczka, rękawa cukierniczego, albo do butelki z dzióbkiem (bidon albo np. butelka po ketchupie). Rozgrzej olej do 175st.C (przed wyciśnięciem ciasta wrzuć kawałek pieczywa i sprawdź czy się zacznie smażyć). Do oleju wyciskaj porcję ciasta i smaż na złoty kolor. Chruściki odsącz na ręczniku papierowym a następnie oprósz cukrem pudrem.




4 komentarze:

  1. Zbliża się Tłusty Czwartek, więc chrust będzie w cenie. Bardzo fajny przepis :) U mnie popularniejsza nazwa to faworki.
    Pozdrawiam. Miłego weekendu życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Urocza forma :) Nie lubię faworków, ale moja siostra byłaby w niebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajnie wygląda i na pewno musi być pyszny

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo ciekawie :D Już dla samej frajdy z jedzenia warto po nie sięgnąć :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...