14.12.2016

Rolada biszkoptowa z makiem i wiśniami






             Podsyłam Wam kolejny przepis na ciasto. Tym razem jest to rolada biszkoptowa przełożona masą makową z dodatkiem wiśni. W tym całym przedświątecznym zabieganiu nie zawsze mamy dużo czasu dlatego zawsze w zanadrzu trzeba mieć przepis na łatwe, szybkie w przygotowaniu ciasto, z fajnym efektem i co najważniejsze smaczne. 




Składniki: 

Biszkopt:
  • 6 jajek 
  • 6 łyżek cukru 
  • 10 łyżek mąki 
  • 2 łyżki oleju 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • cukier puder do oprószenia 
Masa makowa:
  • 100 g mielonego maku ( użyłam backmit)
  • 400 ml mleka 
  • budyń śmietankowy
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego   
  • 50 g cukru 
Dodatkowo:
  • 250-300 g wiśni z kompotu albo frużelinę wiśniową, może być też dżem z kawałkami owoców 
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • jeśli ciasto dłużej postoi to śmietan-fix do śmietany
  • wiśnie do dekoracji 

Foremka 39x35 cm wyłożona pergaminem i natłuszczona 


           Biszkopt: Białka ubij na sztywno następnie partiami dodawaj cukier i ubijaj do chwili jego rozpuszczenia. Piana powinna być sztywna i lśniąca. Cały czas ubijając dodawaj po jednym żółtku i na koniec dodaj olej. Delikatnie mieszając wsypuj mąkę i sodę. Ciasto przełóż do foremki, wyrównaj  włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C na 20 minut. Wierzch ciasta powinien być jasnozłoty. Ciepły biszkopt połóż na deskę albo ściereczkę i delikatnie oderwij pergamin. Dużą ściereczkę oprósz cukrem pudrem i  delikatnie zwiń (razem ze ściereczką!) i odłóż do przestudzenia.
         Masa makowa: 300 ml mleka wlej do garnka, wsyp mak i zagotuj. Do szklanki wlej pozostałe mleko, dodaj proszek budyniowy i cukry. Wymieszaj i wlej do gotującego się mleka. Mieszaj aż masa zgęstnieje. Gorącą masę rozsmaruj na biszkopcie. Chwilę odczekaj (2-3 minuty) i na masie makowej rozłóż równomiernie wiśnie. Zwiń roladę i włóż do lodówki. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem, zrób rozetki z bitej śmietany a na wierzchu ułóż wiśnie.





5 komentarzy:

  1. Rolada makowa to niewątpliwie jedno z obowiązkowych, wigilijnych ciast! W tym roku także zagości na moim stole :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowicie apetyczna;) Śliczne zdjęcia! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach, jak widzę już taką roladkę to czuję święta prawie tak mocno, jakby wigilia miała być jutro ;)
    Pyszna ta roladka, wygląda wspaniale.
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...