Przejdź do głównej zawartości

Rolada biszkoptowa z makiem i wiśniami






             Podsyłam Wam kolejny przepis na ciasto. Tym razem jest to rolada biszkoptowa przełożona masą makową z dodatkiem wiśni. W tym całym przedświątecznym zabieganiu nie zawsze mamy dużo czasu dlatego zawsze w zanadrzu trzeba mieć przepis na łatwe, szybkie w przygotowaniu ciasto, z fajnym efektem i co najważniejsze smaczne. 




Składniki: 

Biszkopt:
  • 6 jajek 
  • 6 łyżek cukru 
  • 10 łyżek mąki 
  • 2 łyżki oleju 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • cukier puder do oprószenia 
Masa makowa:
  • 100 g mielonego maku ( użyłam backmit)
  • 400 ml mleka 
  • budyń śmietankowy
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego   
  • 50 g cukru 
Dodatkowo:
  • 250-300 g wiśni z kompotu albo frużelinę wiśniową, może być też dżem z kawałkami owoców 
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • jeśli ciasto dłużej postoi to śmietan-fix do śmietany
  • wiśnie do dekoracji 

Foremka 39x35 cm wyłożona pergaminem i natłuszczona 


           Biszkopt: Białka ubij na sztywno następnie partiami dodawaj cukier i ubijaj do chwili jego rozpuszczenia. Piana powinna być sztywna i lśniąca. Cały czas ubijając dodawaj po jednym żółtku i na koniec dodaj olej. Delikatnie mieszając wsypuj mąkę i sodę. Ciasto przełóż do foremki, wyrównaj  włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C na 20 minut. Wierzch ciasta powinien być jasnozłoty. Ciepły biszkopt połóż na deskę albo ściereczkę i delikatnie oderwij pergamin. Dużą ściereczkę oprósz cukrem pudrem i  delikatnie zwiń (razem ze ściereczką!) i odłóż do przestudzenia.
         Masa makowa: 300 ml mleka wlej do garnka, wsyp mak i zagotuj. Do szklanki wlej pozostałe mleko, dodaj proszek budyniowy i cukry. Wymieszaj i wlej do gotującego się mleka. Mieszaj aż masa zgęstnieje. Gorącą masę rozsmaruj na biszkopcie. Chwilę odczekaj (2-3 minuty) i na masie makowej rozłóż równomiernie wiśnie. Zwiń roladę i włóż do lodówki. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem, zrób rozetki z bitej śmietany a na wierzchu ułóż wiśnie.





Komentarze

  1. Rolada makowa to niewątpliwie jedno z obowiązkowych, wigilijnych ciast! W tym roku także zagości na moim stole :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowicie apetyczna;) Śliczne zdjęcia! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach, jak widzę już taką roladkę to czuję święta prawie tak mocno, jakby wigilia miała być jutro ;)
    Pyszna ta roladka, wygląda wspaniale.
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz