04.12.2016

Brzdąc





             Po rogalach marcińskich i babce poznańskiej jest to kolejne bardzo popularne w Wielkopolsce ciasto. Można je kupić w prawie każdej cukierni. Przepis na Brzdąca bardzo się zmienił, ciasto które możemy  teraz kupić czy znaleźć na nie przepis w internecie jest inne od tego, które piekli kiedyś. A chodzi mi o masę, masę maślaną zamieniono na masę śmietankową. Ja, skorzystałam ze starego przepisu i zrobiłam Brzdąca tradycyjnego z masą maślaną, nasączonego mocną herbatą z dodatkiem wódki. Oj jest różnica wierzcie mi warto jest poświęcić trochę więcej czasu i dodać trochę więcej kalorii i upiec tego Brzdąca.
Trzy nasączone biszkopty przełożone kremem maślano-czekoladowym takie proste a w smaku rewelacja. Do świątecznej kawy będzie pasować idealnie :D



Składniki: 

Biszkopty:
  • 9 jajek 
  • 9 łyżek cukru 
  • 3 łyżki oleju 
  • 13,5 łyżki mąki 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na 1 biszkopt 
Krem:
  • 3 żółtka 
  • 200 ml mleka 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 200 g masła temp. pokojowa 
  • 2 łyżki kakao 

Poncz:
  • 200 ml mocnej herbaty 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 25 ml wódki 

Tortownica 20-21 cm


              Biszkopty: 3 białka ubij na sztywno dodaj 3 łyżki cukru i ubijaj aż cukier się rozpuści. Dodaj 3 żółtka i 1 łyżkę oleju. Delikatnie wmieszaj 4,5 łyżki mąki i proszek. Przelej masę do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piecz 12 minut w 180*C. Po lekkim ostudzeniu odklej ciasto od pergaminu i przewróć na druga stronę. Tak samo upiecz 2 pozostałe biszkopty.
              Krem: Do garnka włóż żółtka, cukier, mleko i mąkę. Podgrzewaj na średnim ogniu cały czas mieszając aż powstanie gęsty budyń. Przyklej do budyniu kawałek foli spożywczej i odstaw do ostudzenia.
W misce ucieraj masło dodaj kakao i partiami dodawaj budyń.
Do letniej herbaty dodaj cukier, wódkę i wymieszaj. Herbatą nasącz biszkopty. Biszkopty przełóż masą i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Przechowuj w lodówce do 4 dni.





4 komentarze:

  1. ale fajna nazwa ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawać mi tu tego brzdąca! W weekend nie jadłam żadnego domowego ciasta i teraz mam niedosyt. A tu takie pyszności serwujesz, że aż trudno się im oprzeć.
    Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna nazwa i jak ładnie do tego wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzdąc to mega ciacho :) Baaardzo je lubimy a tak dawno nikt w naszej rodzinie go nie robił.... trzeba to zmienić na święta i komuś podsunąć ten pomysł! :D

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...