Po rogalach marcińskich i babce poznańskiej jest to kolejne bardzo popularne w Wielkopolsce ciasto. Można je kupić w prawie każdej cukierni. Przepis na Brzdąca bardzo się zmienił, ciasto które możemy teraz kupić czy znaleźć na nie przepis w internecie jest inne od tego, które piekli kiedyś. A chodzi mi o masę, masę maślaną zamieniono na masę śmietankową. Ja, skorzystałam ze starego przepisu i zrobiłam Brzdąca tradycyjnego z masą maślaną, nasączonego mocną herbatą z dodatkiem wódki. Oj jest różnica wierzcie mi warto jest poświęcić trochę więcej czasu i dodać trochę więcej kalorii i upiec tego Brzdąca.
Trzy nasączone biszkopty przełożone kremem maślano-czekoladowym takie proste a w smaku rewelacja. Do świątecznej kawy będzie pasować idealnie :D
Składniki:
Biszkopty:
- 9 jajek
- 9 łyżek cukru
- 3 łyżki oleju
- 13,5 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na 1 biszkopt
- 3 żółtka
- 200 ml mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 200 g masła temp. pokojowa
- 2 łyżki kakao
Poncz:
- 200 ml mocnej herbaty
- 1 łyżeczka cukru
- 25 ml wódki
Tortownica 20-21 cm
Biszkopty: 3 białka ubij na sztywno dodaj 3 łyżki cukru i ubijaj aż cukier się rozpuści. Dodaj 3 żółtka i 1 łyżkę oleju. Delikatnie wmieszaj 4,5 łyżki mąki i proszek. Przelej masę do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piecz 12 minut w 180*C. Po lekkim ostudzeniu odklej ciasto od pergaminu i przewróć na druga stronę. Tak samo upiecz 2 pozostałe biszkopty.
Krem: Do garnka włóż żółtka, cukier, mleko i mąkę. Podgrzewaj na średnim ogniu cały czas mieszając aż powstanie gęsty budyń. Przyklej do budyniu kawałek foli spożywczej i odstaw do ostudzenia.
W misce ucieraj masło dodaj kakao i partiami dodawaj budyń.
Do letniej herbaty dodaj cukier, wódkę i wymieszaj. Herbatą nasącz biszkopty. Biszkopty przełóż masą i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Przechowuj w lodówce do 4 dni.
ale fajna nazwa ciasta :)
OdpowiedzUsuńDawać mi tu tego brzdąca! W weekend nie jadłam żadnego domowego ciasta i teraz mam niedosyt. A tu takie pyszności serwujesz, że aż trudno się im oprzeć.
OdpowiedzUsuńPozdrowionka cieplutkie :)
Fajna nazwa i jak ładnie do tego wygląda:)
OdpowiedzUsuńBrzdąc to mega ciacho :) Baaardzo je lubimy a tak dawno nikt w naszej rodzinie go nie robił.... trzeba to zmienić na święta i komuś podsunąć ten pomysł! :D
OdpowiedzUsuńJestem pyrką i tez piekę brzdaca tradycyjnie,biszkopt bez proszku,masa maślana- tyle,że używam mąki pszennej i teraz przeszłam na maslo roślinne.I dodaję jednak 2 ubite z cukrem jaja do kremu.Po 3 lyzki:mąki pszennej i cukru rozpuszczone w mleku dodać do zagotowanego mleka,ostudzić.Utrzeć maslo rosl.dodawać lyżkami papke,+ 3 łyżki kakao, Ubić 2 jaka z cukrem,dodawac na koncu.Można posypac wiorkami kokosowymi.
OdpowiedzUsuń