09.12.2016

Piernik z kaszą gryczaną przełożony powidłami





                Kasza gryczana nie tylko do zraza, ale też świetnie pasuje do ciasta. Ciasto jest mięciutkie, puszyste i osoba niewtajemniczona na pewno nie poczuje kaszy. Smakuje jak dobry murzynek a jeśli dodamy przypraw korzennych przeobrazimy je w bardziej świąteczne ciasto. Takim pysznym dodatkiem do ciasta są powidła i gruba warstwa polewy czekoladowej. Kasza gryczana zawiera dużo białka i jest pełna błonnika, soli mineralnych i witamin. Dlatego jeśli zjemy 2 albo 3 kawałki nie miejmy wyrzutów sumienia :D




Składniki:
  • 180 g kaszy gryczanej 
  • 5 jajek 
  • 180 g cukru trzcinowego 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
  • 120 g mąki gryczanej 
  • 150 g masła 
  • 150 g gorzkiej czekolady 
  • 2 łyżeczki sody 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1/4 łyżeczki kardamonu 
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków 
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 20 g masła 
  • 50 ml kremówki albo mleka 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
 Dodatkowo:
  • 200 g powideł śliwkowych 
  • około 20 g czekolady 

 Foremka keksówka 30x11 cm natłuszczona i oprószona bułką tartą



               Kaszę gryczaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu, przestudź a następnie zmiel albo zblenduj. Wymieszaj razem mąkę, sodę i przyprawy korzenne.
Do miski włóż połamaną czekoladę i masło. Miskę ustaw nad garnkiem z parującą wodą rozpuść w kąpieli wodnej, ostudź. Do miski wbij jajka i zacznij ubijać. Pomalutku wsypuj cukier i ubijaj aż  masa będzie puszysta a pod palcami nie będziesz wyczuwać grudek cukru. Cienkim strumykiem wlewaj rozpuszczone masło i dodawaj po łyżce kaszę. Na końcu delikatnie wmieszaj mąkę. Przełóż do keksówki i piecz do suchego patyczka około 45-50 minut w 180*C z termoobiegiem albo 200*C bez termoobiegu. Po lekkim przestudzeniu wyjmij ciasto z foremki. Przestudź do końca.
              Przetnij ciasto na pół, rozsmaruj powidła i złóż z powrotem. Przygotuj polewę: wszystkie składniki włóż do miski i rozpuść w kąpieli wodnej. Przestudź i poczekaj aż masa trochę zgęstnieje. Polej ciasto a na wierzchu posyp startą czekoladą.





Przepis z moimi zmianami pochodzi z cukierni Lidla

8 komentarzy:

  1. Musi być pyszny. Choć piernika z kaszą gryczaną jeszcze nigdy nie jadłam, sądzę, że byłby pyszny. Tak pięknie jest podany, tak smakowicie wygląda... Tylko siadać i jeść.
    Pozdrawiam. Miłego weekendu życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wpadłabym, żeby dodać kaszę;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super wersja :) Piernik na pewno smakuje obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawa wersja piernika, na pewno chciałabym takiego spróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłyśmy już kiedyś ciasto piernikowe z kaszą gryczaną i było cudne :) Gryka z korzennymi przyprawami łączy się idealnie :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...