Kasza gryczana nie tylko do zraza, ale też świetnie pasuje do ciasta. Ciasto jest mięciutkie, puszyste i osoba niewtajemniczona na pewno nie poczuje kaszy. Smakuje jak dobry murzynek a jeśli dodamy przypraw korzennych przeobrazimy je w bardziej świąteczne ciasto. Takim pysznym dodatkiem do ciasta są powidła i gruba warstwa polewy czekoladowej. Kasza gryczana zawiera dużo białka i jest pełna błonnika, soli mineralnych i witamin. Dlatego jeśli zjemy 2 albo 3 kawałki nie miejmy wyrzutów sumienia :D
Składniki:
- 180 g kaszy gryczanej
- 5 jajek
- 180 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 120 g mąki gryczanej
- 150 g masła
- 150 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 100 g gorzkiej czekolady
- 20 g masła
- 50 ml kremówki albo mleka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 200 g powideł śliwkowych
- około 20 g czekolady
Foremka keksówka 30x11 cm natłuszczona i oprószona bułką tartą
Kaszę gryczaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu, przestudź a następnie zmiel albo zblenduj. Wymieszaj razem mąkę, sodę i przyprawy korzenne.
Do miski włóż połamaną czekoladę i masło. Miskę ustaw nad garnkiem z parującą wodą rozpuść w kąpieli wodnej, ostudź. Do miski wbij jajka i zacznij ubijać. Pomalutku wsypuj cukier i ubijaj aż masa będzie puszysta a pod palcami nie będziesz wyczuwać grudek cukru. Cienkim strumykiem wlewaj rozpuszczone masło i dodawaj po łyżce kaszę. Na końcu delikatnie wmieszaj mąkę. Przełóż do keksówki i piecz do suchego patyczka około 45-50 minut w 180*C z termoobiegiem albo 200*C bez termoobiegu. Po lekkim przestudzeniu wyjmij ciasto z foremki. Przestudź do końca.
Przetnij ciasto na pół, rozsmaruj powidła i złóż z powrotem. Przygotuj polewę: wszystkie składniki włóż do miski i rozpuść w kąpieli wodnej. Przestudź i poczekaj aż masa trochę zgęstnieje. Polej ciasto a na wierzchu posyp startą czekoladą.
Przepis z moimi zmianami pochodzi z cukierni Lidla
Musi być pyszny. Choć piernika z kaszą gryczaną jeszcze nigdy nie jadłam, sądzę, że byłby pyszny. Tak pięknie jest podany, tak smakowicie wygląda... Tylko siadać i jeść.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam. Miłego weekendu życzę :)
Wspaniale się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńNie wpadłabym, żeby dodać kaszę;)
OdpowiedzUsuńSuper wersja :) Piernik na pewno smakuje obłędnie!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa wersja piernika, na pewno chciałabym takiego spróbować;)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł :)
OdpowiedzUsuńRobiłyśmy już kiedyś ciasto piernikowe z kaszą gryczaną i było cudne :) Gryka z korzennymi przyprawami łączy się idealnie :)
OdpowiedzUsuńŁadnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń