12.12.2016

Rillettes z makreli






           Rillettes jest to smarowidło do chleba. We Francji rillettes przygotowuje się z mięsa gęsi, kaczki, wieprzowiny albo z łososia. Ja, przygotowałam bardziej prostą wersję tego smarowidła i zamiast mięsa użyłam makrele. Pasta wyszła pyszna, kremowa z lekką cytrynową nutką. Idealna na lekkie świąteczne śniadanie albo możemy jej użyć  jako dip do warzyw. Do pasty możemy wykorzystać każdą inną wędzoną rybę.



Składniki: 

  • 200 g kremowego serka 
  • 100 g kwaśnej śmietany 
  • mięso z małej, wędzonej makreli 
  • skórka z 1/2 cytryny albo kilka kropli soku 
  • 1 łodyga selera 
  • sól i pieprz 


             Do miski włóż serek, śmietanę, mięso z ryby i skórkę z cytryny.  Wszystko zmiksuj, dopraw solą i pieprzem. Na końcu dodaj drobno pokrojoną łodygę selera.






3 komentarze:

  1. Moja mama podobne robi :) Bardzo lubię. Zresztą wszelakie takie pasty kremowe uwielbiam właśnie. Z rybą są najlepsze. Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłyśmy takiego smarowidła. Bardzo chętnie byśmy go spróbowały :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniałe smarowidło do kanapek, uwielbiam takie : )

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...