Rillettes jest to smarowidło do chleba. We Francji rillettes przygotowuje się z mięsa gęsi, kaczki, wieprzowiny albo z łososia. Ja, przygotowałam bardziej prostą wersję tego smarowidła i zamiast mięsa użyłam makrele. Pasta wyszła pyszna, kremowa z lekką cytrynową nutką. Idealna na lekkie świąteczne śniadanie albo możemy jej użyć jako dip do warzyw. Do pasty możemy wykorzystać każdą inną wędzoną rybę.
Składniki:
- 200 g kremowego serka
- 100 g kwaśnej śmietany
- mięso z małej, wędzonej makreli
- skórka z 1/2 cytryny albo kilka kropli soku
- 1 łodyga selera
- sól i pieprz
Do miski włóż serek, śmietanę, mięso z ryby i skórkę z cytryny. Wszystko zmiksuj, dopraw solą i pieprzem. Na końcu dodaj drobno pokrojoną łodygę selera.
Moja mama podobne robi :) Bardzo lubię. Zresztą wszelakie takie pasty kremowe uwielbiam właśnie. Z rybą są najlepsze. Pozdrowionka! :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłyśmy takiego smarowidła. Bardzo chętnie byśmy go spróbowały :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe smarowidło do kanapek, uwielbiam takie : )
OdpowiedzUsuń