05.12.2016

Kutia z kaszą gryczaną, gruszkami i orzechami







            To już ten czas wszyscy myślą o świętach. Dekorujemy swoje domy, pakujemy prezenty i obmyślamy menu świąteczne. Jedną z takich tradycyjnych potraw świątecznych jest kutia. Kutia jest deserem na zakończenie kolacji wigilijnej. Kto nie zna tego przysmaku to krótko powiem że jest to połączenia maku, z ziarnami pszenicy, bakaliami i miodem. Ja, troszeczkę unowocześniłam przepis i zastąpiłam pszenicę kaszą gryczaną. Jest to idealny zamiennik dla osób, które nie tolerują glutenu. Rodzynki i żurawinę zastąpiłam gruszkami. A żeby całość miała jeszcze bardziej świąteczny smak dodałam przypraw korzennych. 




Składniki: 
  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej 
  • 1 szklanka maku 
  • 4 duże gruszki 
  • 100-150 g orzechów włoskich albo pekan 
  • około 100 ml miodu wielokwiatowego
  • szczypta cynamonu, kardamonu i mielonych goździków 
  • 500 ml mleka albo wody do maku 

            Mak zalej gorącym mlekiem albo wodą i gotuj 30 minut. Odstaw do ostudzenia. Przecedź przez sitko wyłożone gazą. Następnie zmiel trzy razy. Ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu i ostudź.
            Na patelni podpraż orzechy a następnie posiekaj. Gruszki obierz i pokrój w średnią kostkę. Do miski włóż kaszę, zmielony mak, orzechy, gruszki, przyprawy korzenne i miód. Ilość miodu zależy od naszych upodobań smakowych ja dodałam około 100 ml. Porządnie wymieszaj i włóż do lodówki żeby wszystkie smaki połączyły się ze sobą.


- Mak można ugotować przy okazji gotowania maku na makowce. Można też kupić gotowy, zmielony mak i wystarczy zalać gorącym mlekiem, i pogotować 2 minuty. Nie chodzi mi tu o mak z puszki! 100 g maku suchego, zmielonego zalewamy 100 ml gorącego mleka albo wody gotujemy 2 minuty i odstawiamy do ostudzenia.







7 komentarzy:

  1. U mnie w domu kutia nie jest obowiązkowym daniem na wigilii, ale czasem ją robimy, jednak nie rok rocznie. Tęsknie za jej smakiem, bo kocham słodkie i mak.
    Z kaszą gryczaną jest mi nieznana.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas kutii nikt nie robi tylko makiełki czyli kluseczki z makiem :) Mak kochamy i kaszę też więc pewnie taka wersja bardzo nam będzie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadlam kutii bo nie była tradycja w moim rodzinnym domu ale tutaj wygląda tak apetycznie ze mam ochote sprobowac

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie robiono kutie jak byłam mała, pamiętam zawsze była u cioci teraz już jakoś zaprzestaliśmy jej robienia, ale nijak nie mogę przypomnieć sobie smaku

    OdpowiedzUsuń
  5. W moim rodzinnym domu nie było zwyczaju jedzenia kutii, Twoja wersja wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...