Przejdź do głównej zawartości

Kutia z kaszą gryczaną, gruszkami i orzechami







            To już ten czas wszyscy myślą o świętach. Dekorujemy swoje domy, pakujemy prezenty i obmyślamy menu świąteczne. Jedną z takich tradycyjnych potraw świątecznych jest kutia. Kutia jest deserem na zakończenie kolacji wigilijnej. Kto nie zna tego przysmaku to krótko powiem że jest to połączenia maku, z ziarnami pszenicy, bakaliami i miodem. Ja, troszeczkę unowocześniłam przepis i zastąpiłam pszenicę kaszą gryczaną. Jest to idealny zamiennik dla osób, które nie tolerują glutenu. Rodzynki i żurawinę zastąpiłam gruszkami. A żeby całość miała jeszcze bardziej świąteczny smak dodałam przypraw korzennych. 




Składniki: 
  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej 
  • 1 szklanka maku 
  • 4 duże gruszki 
  • 100-150 g orzechów włoskich albo pekan 
  • około 100 ml miodu wielokwiatowego
  • szczypta cynamonu, kardamonu i mielonych goździków 
  • 500 ml mleka albo wody do maku 

            Mak zalej gorącym mlekiem albo wodą i gotuj 30 minut. Odstaw do ostudzenia. Przecedź przez sitko wyłożone gazą. Następnie zmiel trzy razy. Ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu i ostudź.
            Na patelni podpraż orzechy a następnie posiekaj. Gruszki obierz i pokrój w średnią kostkę. Do miski włóż kaszę, zmielony mak, orzechy, gruszki, przyprawy korzenne i miód. Ilość miodu zależy od naszych upodobań smakowych ja dodałam około 100 ml. Porządnie wymieszaj i włóż do lodówki żeby wszystkie smaki połączyły się ze sobą.


- Mak można ugotować przy okazji gotowania maku na makowce. Można też kupić gotowy, zmielony mak i wystarczy zalać gorącym mlekiem, i pogotować 2 minuty. Nie chodzi mi tu o mak z puszki! 100 g maku suchego, zmielonego zalewamy 100 ml gorącego mleka albo wody gotujemy 2 minuty i odstawiamy do ostudzenia.







Komentarze

  1. U mnie w domu kutia nie jest obowiązkowym daniem na wigilii, ale czasem ją robimy, jednak nie rok rocznie. Tęsknie za jej smakiem, bo kocham słodkie i mak.
    Z kaszą gryczaną jest mi nieznana.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas kutii nikt nie robi tylko makiełki czyli kluseczki z makiem :) Mak kochamy i kaszę też więc pewnie taka wersja bardzo nam będzie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadlam kutii bo nie była tradycja w moim rodzinnym domu ale tutaj wygląda tak apetycznie ze mam ochote sprobowac

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie robiono kutie jak byłam mała, pamiętam zawsze była u cioci teraz już jakoś zaprzestaliśmy jej robienia, ale nijak nie mogę przypomnieć sobie smaku

    OdpowiedzUsuń
  5. W moim rodzinnym domu nie było zwyczaju jedzenia kutii, Twoja wersja wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz