Przejdź do głównej zawartości

Karp po węgiersku






            Jest ryba po grecku może też być i po węgiersku. Karp pieczony jest w warzywach, wszystkie ich smaki przenikają do mięsa ryby dzięki czemu mięso jest delikatne i bardzo smaczne. Ryba jest bardzo smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno.



Składniki: 
  • 1 kg sprawionego karpia (bez głowy, ogona, łusek) 
  • 3 czerwone papryki 
  • 3-4 pomidory (zależy od wielkości) 
  • 3-4 cebule 
  • sól i pieprz 
  • jeśli chcemy żeby ryba była ostrzejsza w smaku to mała papryczka chili 


            Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Rybę pokrój na niewielkie porcje i oprósz z każdej strony pieprzem i solą. Pokrój warzywa: cebulę w krążki, paprykę w paseczki a pomidora na ćwiartki. Połowę  warzyw wyłóż dno naczynia na nich ułóż rybę i przykryj resztą warzyw. Przykryj folia i piecz w 160* z termoobiegiem przez 30-40 minut (długość pieczenia zależy od wielkości porcji).

*Rybę można przygotować dzień wcześniej





Komentarze

  1. Lubię węgierską kuchnię i z chęcią spróbowałabym tego karpia. Ach, nie do wiary, że Wigilia już tak niedługo.
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis, do tej pory u mnie najczęściej jest karp smażony, a taki pieczony bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakoś nie przepadamy za karpiem ale może dlatego, że jeszcze nie trafiłyśmy na dobrze przyrządzonego ;) Twój przepis jest interesujący :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Karpia w takim wydaniu nie jadłam;)
    U mnie obowiązkowo na stole wigilijnym pojawia się ryba w sosie śmietanowo-koperkowym:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Znam ten sposób przygotowania ryby, jest wspaniały. Tym bardziej, że w domu nie ma zapachu ryby...
    pozdrawiam świątecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz