15.12.2016

Karp po węgiersku






            Jest ryba po grecku może też być i po węgiersku. Karp pieczony jest w warzywach, wszystkie ich smaki przenikają do mięsa ryby dzięki czemu mięso jest delikatne i bardzo smaczne. Ryba jest bardzo smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno.



Składniki: 
  • 1 kg sprawionego karpia (bez głowy, ogona, łusek) 
  • 3 czerwone papryki 
  • 3-4 pomidory (zależy od wielkości) 
  • 3-4 cebule 
  • sól i pieprz 
  • jeśli chcemy żeby ryba była ostrzejsza w smaku to mała papryczka chili 


            Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Rybę pokrój na niewielkie porcje i oprósz z każdej strony pieprzem i solą. Pokrój warzywa: cebulę w krążki, paprykę w paseczki a pomidora na ćwiartki. Połowę  warzyw wyłóż dno naczynia na nich ułóż rybę i przykryj resztą warzyw. Przykryj folia i piecz w 160* z termoobiegiem przez 30-40 minut (długość pieczenia zależy od wielkości porcji).

*Rybę można przygotować dzień wcześniej





5 komentarzy:

  1. Lubię węgierską kuchnię i z chęcią spróbowałabym tego karpia. Ach, nie do wiary, że Wigilia już tak niedługo.
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis, do tej pory u mnie najczęściej jest karp smażony, a taki pieczony bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakoś nie przepadamy za karpiem ale może dlatego, że jeszcze nie trafiłyśmy na dobrze przyrządzonego ;) Twój przepis jest interesujący :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Karpia w takim wydaniu nie jadłam;)
    U mnie obowiązkowo na stole wigilijnym pojawia się ryba w sosie śmietanowo-koperkowym:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Znam ten sposób przygotowania ryby, jest wspaniały. Tym bardziej, że w domu nie ma zapachu ryby...
    pozdrawiam świątecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...