18.12.2016

Pomarańczowy makowiec na czekoladowym spodzie





                 O jacie, makowiec jest mega! Wyszedł w smaku lepszy niż to sobie wymyśliłam. Niby takie proste połączenie składników a efekt końcowy zaskakuje. Wymyśliłam sobie makowca na czekoladowym spodzie a że to było zbyt nudne postanowiłam dodać coś jeszcze. Tym czymś jest smak pomarańczy. Najbardziej świąteczne połączenie smaków mak, czekolada i pomarańczo :D To jest to koniecznie dopiszcie do świątecznej listy przysmaków.




Składniki: 

Masa makowa:
  • 400 g mielonego maku (użyłam backmit) 
  • 400 ml soku pomarańczowego 
  • 3 jajka 
  • 200 g cukru 
  • 120 g rozpuszczonego masła 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka kakao 
  • skórka z 3 pomarańczy 
  • 1/2 łyżeczki kardamonu 
  • 100 g skórki kandyzowanej z pomarańczy 
Spód:
  • 150 g masła 
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 120 g cukru 
  • 4 jajka 
  • 1 łyżka kakao  
  • 2 łyżki mąki 

Foremka  36x26 cm


            Masa makowa: mak zalej sokiem i podgrzewaj aż się zagotuje. Zmniejsz temp. i podgrzewaj jeszcze 2-3 minuty. Ostudź. Wszystkie składniki masy włóż do miski i porządnie wymieszaj.
            Spód: do miski włóż masło i połamaną czekoladę. Miskę ustaw nad garnkiem z parującą woda i rozpuść.Ostudź. Do miksera wbij jajka i zacznij ubijać, pomalutku wsypuj cukier. Ubijaj do momentu aż masa będzie puszysta a pod palcami nie będziesz wyczuwać cukru. Cały czas ubijając wlej cienkim strumykiem masło. Dodaj kakao, mąkę i wymieszaj. Masę przełóż do foremki, wyrównaj i podpiecz 15 minut w 180*C. Na spód wyłóż masę makową i włóż z powrotem do piekarnika na 35-40 minut.

* Jeśli chcesz użyć zwykłego maku należy: zalać mak 1l soku pomarańczowego i gotować przez 30 minut. Następnie ostudzić, przecedzić i zmielić 3-krotnie. Do maku dodaj wszystkie pozostałe składniki (soku już nie dodajemy) wymieszaj i wyłóż na ciasto.






9 komentarzy:

  1. Musi być bardzo wilgotne. Kocham takie ciasta. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Juz sobie wyobrażam jakże on musi być pyszny

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wygląda i tak pewnie smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Woow, wgląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Makowiec to ja z apetytem zjem w każdej, absolutnie każdej postaci. Mniam, mniam - wspaniały :) Poproszę kawałeczek!
    Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie makowe ciasta, świetna alternatywa dla tradycyjnego makowca

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...