Trochę inny sernik od tych, które do tej pory jadłam czy piekłam. Nie jest taki kremowy, delikatny jest bardziej zbity a jego faktura przypomina trochę babkę i trochę sernik. Ale to działa na jego korzyść jest bardzo smaczny, łatwo można go zrobić a przy tym pokryty jest chrupiącą, karmelową skórką. Podany na ciepło z domową konfiturą smakuje wyśmienicie.
Składniki:
- 500 g twarogu
- 100 g rozpuszczonego masła
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 200 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Ser zmiel albo dokładnie zmiksuj. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Odstaw na 15 minut. Foremkę keksówkę wysmaruj odrobiną rozpuszczonego masła, przełóż masę. Piecz przez 1h w 160*C. Odstaw na 15 minut do ostygnięcia. Podawaj na ciepło z ulubiona konfiturą.
* Jeśli chcemy podać sernik następnego dnia możemy zawinąć go w folię i podgrzać w piekarniku. Albo podgrzać w mikrofali.
Przepis pochodzi z książki "Mamuszka"
Takiego sernika jeszcze nie widziałam. Mąka kukurydziana z pewnością znacznie zmieniła jego smak i strukturę. Jestem bardzo ciekawa smaku:)
OdpowiedzUsuńDla tak wielkiej miłośniczki serników jaką jestem ja to nie lada gratka! Pyszny sernik. Piszę się na kawałek... albo i dwa! Pozdrowionka cieplutkie :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie :-)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńNo proszę, o takim serniku to nie słyszałam! Czadowy ;)
OdpowiedzUsuńSerniczki bardzo lubię więc chętnie bym sprubowała
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować Twój przepis, sernik wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuń