Przejdź do głównej zawartości

Ukraiński sernik






          Trochę inny sernik od tych, które do tej pory jadłam czy piekłam. Nie jest taki kremowy, delikatny jest bardziej zbity a jego faktura przypomina trochę babkę i trochę sernik. Ale to działa na jego korzyść jest bardzo smaczny, łatwo można go zrobić a przy tym pokryty jest chrupiącą, karmelową skórką. Podany na ciepło z domową konfiturą smakuje wyśmienicie.




Składniki: 
  • 500 g twarogu 
  • 100 g rozpuszczonego masła 
  • 3 jajka 
  • 100 g cukru 
  • 200 g mąki kukurydzianej 
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego 



            Ser zmiel albo dokładnie zmiksuj. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Odstaw na 15 minut. Foremkę keksówkę wysmaruj odrobiną rozpuszczonego masła, przełóż masę. Piecz przez 1h w 160*C. Odstaw na 15 minut do ostygnięcia. Podawaj na ciepło z ulubiona konfiturą.

* Jeśli chcemy podać sernik następnego dnia możemy zawinąć go w folię i podgrzać w piekarniku. Albo podgrzać w mikrofali.



Przepis pochodzi z książki "Mamuszka"


Komentarze

  1. Takiego sernika jeszcze nie widziałam. Mąka kukurydziana z pewnością znacznie zmieniła jego smak i strukturę. Jestem bardzo ciekawa smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla tak wielkiej miłośniczki serników jaką jestem ja to nie lada gratka! Pyszny sernik. Piszę się na kawałek... albo i dwa! Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No proszę, o takim serniku to nie słyszałam! Czadowy ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Serniczki bardzo lubię więc chętnie bym sprubowała

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę wypróbować Twój przepis, sernik wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz