Przejdź do głównej zawartości

Stripsy pułkownika Sandersa KFC






           Jakiś czas temu wyciekł skrywany przepis na kurczaka pułkownika Sandersa. Postanowiłam go przetestować i sprawdzić czy jest prawdziwy czy może jest to forma reklamy i zwrócenia na siebie uwagi taki chwyt marketingowy. Po sprawdzeniu przepisu muszę przyznać że jest to najlepszy przepis na kurczaka kfc jaki do tej pory jadłam a w internecie jest tego mnóstwo. Jedyny minus to jet taki że nie uzyskałam złotego koloru panierki i tak sobie pomyślałam żeby następnym razem zastąpić mąkę pszenną mąką kukurydzianą. Zobaczymy. W smaku super odpowiednio pikantny z chrupiącą skórką i mięciutkim środkiem. Polecam!




Składniki: 
  • 250 ml maślanki 
  • 1 jajko 
  • 2 szklanki mąki 
  • 2/3 łyżki soli 
  • 1/2 łyżki tymianku 
  • 1/2 łyżki bazylii 
  • 1/3 łyżki oregano 
  • 1 łyżka soli selerowej 
  • 1 łyżka pieprzu 
  • 1 łyżka gorczycy (sama mieliłam) 
  • 4 łyżki słodkiej papryki 
  • 2 łyżki soli czosnkowej 
  • 1 łyżka imbiru 
  • 3 łyżki białego pieprzu 
  • 1 kg polędwiczek z kurczaka 
  • olej do smażenia 

            W misce wymieszaj maślankę z jajkiem włóż umyte polędwiczki i odstaw na 30 minut.  Do drugiej miski wsyp mąkę i przyprawy. Porządnie wymieszaj. Polędwiczki obtocz dokładnie, lekko strzepnij i odstaw na 20 minut. Do garnka wlej olej do wysokości 8 cm i rozgrzej do 175*C. Smaż około 8-10 minut. Skrzydełka trochę dłużej 15-18 minut.




Komentarze

  1. Ależ one muszą być pyszne. Chcę je zrobić! Smażone w głębokim oleju są najsmaczniejsze. Pozdrawiam cieplutko, piątkowo! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przekąski idealne na wszelkie imprezy! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. też o nim słyszałam :) muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja jeszcze o tym nie słyszałam:)) Muszę wypróbować! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze nie przyrządzałam kurczaka w ten sposób. Jestem bardzo ciekawa smaku:D

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają tak obłędnie, że aż ślinka cieknie i nie możemy się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz