Jakiś czas temu wyciekł skrywany przepis na kurczaka pułkownika Sandersa. Postanowiłam go przetestować i sprawdzić czy jest prawdziwy czy może jest to forma reklamy i zwrócenia na siebie uwagi taki chwyt marketingowy. Po sprawdzeniu przepisu muszę przyznać że jest to najlepszy przepis na kurczaka kfc jaki do tej pory jadłam a w internecie jest tego mnóstwo. Jedyny minus to jet taki że nie uzyskałam złotego koloru panierki i tak sobie pomyślałam żeby następnym razem zastąpić mąkę pszenną mąką kukurydzianą. Zobaczymy. W smaku super odpowiednio pikantny z chrupiącą skórką i mięciutkim środkiem. Polecam!
Składniki:
- 250 ml maślanki
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki
- 2/3 łyżki soli
- 1/2 łyżki tymianku
- 1/2 łyżki bazylii
- 1/3 łyżki oregano
- 1 łyżka soli selerowej
- 1 łyżka pieprzu
- 1 łyżka gorczycy (sama mieliłam)
- 4 łyżki słodkiej papryki
- 2 łyżki soli czosnkowej
- 1 łyżka imbiru
- 3 łyżki białego pieprzu
- 1 kg polędwiczek z kurczaka
- olej do smażenia
W misce wymieszaj maślankę z jajkiem włóż umyte polędwiczki i odstaw na 30 minut. Do drugiej miski wsyp mąkę i przyprawy. Porządnie wymieszaj. Polędwiczki obtocz dokładnie, lekko strzepnij i odstaw na 20 minut. Do garnka wlej olej do wysokości 8 cm i rozgrzej do 175*C. Smaż około 8-10 minut. Skrzydełka trochę dłużej 15-18 minut.
Ależ one muszą być pyszne. Chcę je zrobić! Smażone w głębokim oleju są najsmaczniejsze. Pozdrawiam cieplutko, piątkowo! :)
OdpowiedzUsuńPrzekąski idealne na wszelkie imprezy! :D
OdpowiedzUsuńteż o nim słyszałam :) muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńA ja jeszcze o tym nie słyszałam:)) Muszę wypróbować! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJeszcze nie przyrządzałam kurczaka w ten sposób. Jestem bardzo ciekawa smaku:D
OdpowiedzUsuńwyglądają tak obłędnie, że aż ślinka cieknie i nie możemy się oprzeć :)
OdpowiedzUsuń