Przejdź do głównej zawartości

Tort z rafaello i truskawkami




                Takie torty to ja lubię! Delikatny biszkopt przełożony kremem o delikatnym posmaku kokosa z dodatkiem pokruszonych pralinek rafaello. Całość wykończona świeżymi truskawkami zanurzonymi w galaretce. Jedno z moich ulubionych połączeń truskawki i kokos. Świetnie do siebie pasują. Tort jest delikatny, śmietankowy a truskawki sprawiają że ciasto jest bardziej orzeźwiające i takie nieprzeciętne. Polecam, na te wyjątkowe okazje jak i na spotkanie przy kawce. 

Zapraszam na mojego Instagrama 


Składniki: 

Biszkopt:
  • 3 jajka 
  • 4 łyżki cukru 
  • 1 łyżka oleju 
  • 4,5 łyżki mąki 
Nadzienie:
  • 2 puszki mleka kokosowego każda po 400 ml  
  • 390 g jogurtu naturalnego gęstego 
  • 250 g serka mascarpone 
  • 6 łyżeczek żelatyny 
  • 50-80 g cukru pudru 
  • 10 kuleczek rafaello 
Dodatkowo:
  • 2 galaretki truskawkowe 
  • 300 g świeżych truskawek 

Tortownica 26 cm


Najważniejsze! minimum 2 dni wcześniej chowamy mleko kokosowe do lodówki żeby utworzyła się śmietanka.

             Biszkopt: Ubij białka na sztywno następnie pomalutku wsypuj cukier i ubijaj aż się rozpuści a masa będzie sztywna. Dodawaj po jednym żółtku potem dodaj olej. Do masy wmieszaj mąkę. Przelej do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piecz na złoty kolor w 180 st.C około 10-12 minut. Przestudź a następnie oderwij pergamin i przewróć na drugą stronę.
             Nadzienie: Z puszek wyjmij śmietankę kokosową (wodę możesz zużyć do koktajl, albo do ugotowania owsianki). Śmietankę ubij na sztywno, dodaj jogurt i mascarpone. Do smaku dodaj cukier puder. Żelatynę zalej 50 ml wody i odstaw do napęcznienia. Następnie podgrzej i rozpuść. Gdy lekko przestygnie wmieszaj żelatynę w masę. Dodaj pokruszone rafaello.
             Na półmisku połóż biszkopt nasącz go delikatnie wodą. Na ciasto załóż obręcz jeśli nie masz użyj obręczy od tortownicy. Na biszkopt wyłóż masę i włóż do lodówki.
Galaretki rozpuść w 800 ml wrzątku. Na masie ułóż pokrojone truskawki i zalej tężejącą galaretką.




Komentarze

  1. Własnie jem rafaello:D Tort z jego dodatkiem musi być przepyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne ciasto, myślę, że by mi bardzo smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo piękny torcik! :)
    Ja Rafaello kiedyś uwielbiałam, a teraz jedynie w takiej domowej wersji mogę zjeść.
    Super :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Robi świetne wrażenie :) Jak rafaello to na pewno by nam smakowało :P

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz