Rabarbar jest pierwszą owocową oznaką wiosny. Jest pyszny, lekko kwaskowaty a w połączeniu z cukrem może być pysznym deserem.Z rabarbarem przeważnie piekę drożdżowe, ale czasami fajnie jest pokombinować i upiec coś innego. Moją propozycją jest galette czyli rustykalna tarta z nadzieniem serowym. Do tego kuleczka ulubionych lodów i hormony szczęścia wariują :D
Składniki:
Ciasto:
- 350 g mąki krupczatki
- 150 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 3 żółtka
- 120 g cukru pudru
- 1 mała łyżka kwaśnej śmietany albo jogurtu
- 350 g serka śmietankowego (u mnie Strzałkowo)
- 2 jajka
- budyń śmietankowy(proszek) albo łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru
- 1 kg rabarbaru
- 3 łyżki cukru
- 1 białko +1 łyżka wody albo mleka
Rabarbar obierz i pokrój na mniej więcej równą wielkość. Posyp 3 łyżkami cukru i odstaw na 2-3 godziny (może być na całą noc). Nadzienie: wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Ciasto: Wszystkie składniki przełóż na stolnicę posiekaj nożem i zagnieć. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkuj między dwoma arkuszami pergaminu. Utwórz koło o mniej więcej 30 cm średnicy. Na środku pozostawiając 3 cm margines od brzegu nałóż nadzienie serowe, ułóż rabarbar i zawiń do środka brzegi. Białko wymieszaj z mlekiem i posmaruj brzegi ciasta. Piecz aż ciasto będzie miało jasno brązowawy kolor około 30 minut w 180st.C
Wyśmienicie! ;-)
OdpowiedzUsuńW tym roku jeszcze nic nie zrobiłyśmy z rabarbarem bo nie mamy czasu :( Kusisz tym wspaniałym ciachem! :)
OdpowiedzUsuńZapraszamy do nas na łatwy i przyjemny konkurs :)
A cóż to za pyszności!
OdpowiedzUsuńNo, no :) Naprawdę super.
Poza tym sezon na rabarbar trwa w najlepsze.
Pozdrawiam :)
Prześliczna tarta! W połączeniu z lodami musi smakować wspaniale:)
OdpowiedzUsuńWspaniała tarta! W połączeniu z lodami musi smakować cudownie:)
OdpowiedzUsuńJeszcze w ty roku rabarbaru nie jadłam! Trzeba zrobić :)
OdpowiedzUsuń