Przejdź do głównej zawartości

Galette z serem i rabarbarem





               Rabarbar jest pierwszą owocową oznaką wiosny. Jest pyszny, lekko kwaskowaty a w połączeniu z cukrem może być pysznym deserem.Z rabarbarem przeważnie piekę drożdżowe, ale czasami fajnie jest pokombinować i upiec coś innego. Moją propozycją jest galette czyli rustykalna tarta z nadzieniem serowym. Do tego kuleczka ulubionych lodów i hormony szczęścia wariują :D



Składniki: 

Ciasto:
  • 350 g mąki krupczatki 
  • 150 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 3 żółtka 
  • 120 g cukru pudru 
  • 1 mała łyżka kwaśnej śmietany albo jogurtu
Nadzienie:
  • 350 g serka śmietankowego (u mnie Strzałkowo)  
  • 2 jajka 
  • budyń śmietankowy(proszek) albo łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego 
  • 2 łyżki cukru waniliowego 
  • 2 łyżki cukru 
Dodatkowo:
  • 1 kg rabarbaru 
  • 3 łyżki cukru 
  • 1 białko +1 łyżka wody albo mleka 

                 Rabarbar obierz i pokrój na mniej więcej równą wielkość. Posyp 3 łyżkami cukru i odstaw na 2-3 godziny (może być na całą noc). Nadzienie: wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
                Ciasto: Wszystkie składniki przełóż na stolnicę posiekaj nożem i zagnieć. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkuj między dwoma arkuszami pergaminu. Utwórz koło o mniej więcej 30 cm średnicy. Na środku pozostawiając 3 cm margines od brzegu nałóż nadzienie serowe, ułóż rabarbar i zawiń do środka brzegi. Białko wymieszaj z mlekiem i posmaruj brzegi ciasta. Piecz aż ciasto będzie miało jasno brązowawy kolor około 30 minut w 180st.C



Komentarze

  1. W tym roku jeszcze nic nie zrobiłyśmy z rabarbarem bo nie mamy czasu :( Kusisz tym wspaniałym ciachem! :)
    Zapraszamy do nas na łatwy i przyjemny konkurs :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A cóż to za pyszności!
    No, no :) Naprawdę super.
    Poza tym sezon na rabarbar trwa w najlepsze.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prześliczna tarta! W połączeniu z lodami musi smakować wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała tarta! W połączeniu z lodami musi smakować cudownie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze w ty roku rabarbaru nie jadłam! Trzeba zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz