Gryczanka - sposób na pyszne i pożywne śniadanie. Gotowa w 20 minut, można dodać swoje ulubione dodatki owoce, bakalie i co tam jeszcze chcecie. Ja często gotuję wieczorem większą ilość a rano podgrzewam odpowiednią porcje. Gryczanka to również prosty sposób na przekonanie dzieci do jedzenia kaszy. Smakuje jak czekoladowy budyń.
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej prażonej
- 500 ml mleka albo wody
- 1/2 laski wanilii
- 2 - 3 łyżki cukru (albo miodu, 8 szt daktyli albo inny ulubiony słodzik)
- 1 dojrzały banan
- 1 czubata łyżeczka kakao
- bakalie do podania
Mleko zagotuj, wrzuć laskę wanilii, kaszę gryczaną i cukier. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez 20 minut (kaszy w tym czasie nie mieszamy) . Wyjmij wanilię a do kaszy dodaj kakao, pokrojonego banana i zblenduj na papkę. Podawaj na ciepło z ulubionymi bakaliami i owocami.
Niejednokrotnie robiłam gryczanki (baa, takie pyszności lądowoały u mnie na stole ostatnio bardzo często). Szkoda, że ten przepis jest mi nieznany. Lubię takie pyszności na podwieczorek :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Zjadłabym!
OdpowiedzUsuńPysznie skomponowana
Z gryką bardzo się lubimy więc takie śniadanie jest dla nas idealne :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńNigdy jeszcze nie jadłam gryczanki :)
OdpowiedzUsuń