Mniam, pyszny deser :) W stylu bounty, z mlekiem kokosowym i wiórkami. Szybki i prosty w przygotowaniu. Płatki jaglane gotuje się bardzo szybko, szybciej od kaszy jaglanej. Polewamy owoce, do piekarnika i po 20 minutach gotowe. Zamiast mleka kokosowego możemy użyć migdałowego a wierzch posypać płatkami migdałów.
Składniki:
- 6 łyżek płatków jaglanych
- puszka mleka kokosowego
- 100 g białej czekolady
- 50 g wiórków kokosowych
- 1 łyżka brązowego cukru
- 500 g ulubionych owoców może być mix (jagody, borówki, truskawki, maliny, wiśnie, gruszki) mogą być mrożone
Owoce porozkładaj do kokilek. Mleko wlej do garnka i zagotuj. Wsyp płatki, przykryj i podgrzewaj około 5 minut aż masa zgęstnieje.Od czasu do czasu zamieszaj. Dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj aż się rozpuści. Zblenduj całość na gładką masę, wsyp wiórki i polej owoce. Wierzch posyp odrobiną cukru. Piecz 20 minut w 180 st.C. Najlepiej smakuje na ciepło.
Owoce i budyń jaglany - połączenie idealne!
OdpowiedzUsuńTakimi wspaniałościami to zawsze mnie można skusić! Bez wyjątku!
Musi smakować rewelacyjnie. Mam ochotę na te pyszności, oj mam! :)
Pozdrowionka :)
To już wiem co zrobię z mrożonymi truskawkami. :D
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda.
Ale ciekawy pomysł!
OdpowiedzUsuńZapiekany budyń skrywający warstwę owoców? Toż to istne deserowe marzenie ^^
OdpowiedzUsuńPodoba mi się! Jeszcze nie robiłam budyniu jaglanego, ale wiem, że by mi smakowało :)
OdpowiedzUsuńZ taką ilością białej czekolady deser nie może nie smakować bosko!:D
OdpowiedzUsuń