Przejdź do głównej zawartości

Owoce zapiekane pod budyniem jaglanym







                   Mniam, pyszny deser :)  W stylu bounty, z mlekiem kokosowym i wiórkami. Szybki i prosty w przygotowaniu. Płatki jaglane gotuje się bardzo szybko, szybciej od kaszy jaglanej. Polewamy owoce, do piekarnika i po 20 minutach gotowe. Zamiast mleka kokosowego możemy użyć migdałowego a wierzch posypać płatkami migdałów. 



Składniki:
  • 6 łyżek płatków jaglanych 
  • puszka mleka kokosowego 
  • 100 g białej czekolady 
  • 50 g wiórków kokosowych 
  • 1 łyżka brązowego cukru 
  • 500 g ulubionych owoców może być mix (jagody, borówki, truskawki, maliny, wiśnie, gruszki) mogą być mrożone
 Przepis na 2 duże kokilki albo 4 małe.


             Owoce porozkładaj do kokilek. Mleko wlej do garnka i zagotuj. Wsyp płatki, przykryj i podgrzewaj około 5 minut aż masa zgęstnieje.Od czasu do czasu zamieszaj. Dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj aż się rozpuści. Zblenduj całość na gładką masę, wsyp wiórki i polej owoce. Wierzch posyp odrobiną cukru. Piecz 20 minut w 180 st.C. Najlepiej smakuje na ciepło.




Komentarze

  1. Owoce i budyń jaglany - połączenie idealne!
    Takimi wspaniałościami to zawsze mnie można skusić! Bez wyjątku!
    Musi smakować rewelacyjnie. Mam ochotę na te pyszności, oj mam! :)
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To już wiem co zrobię z mrożonymi truskawkami. :D
    Pysznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapiekany budyń skrywający warstwę owoców? Toż to istne deserowe marzenie ^^

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się! Jeszcze nie robiłam budyniu jaglanego, ale wiem, że by mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z taką ilością białej czekolady deser nie może nie smakować bosko!:D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz