Bardzo fajna i smaczna zapiekanka z makaronem. Smaczku zapiekance dodaje wędzony boczek i ciągnący się ser. Jak każdą zapiekankę można modyfikować na różne sposoby dodając np. brokuła albo na większy głód dodać pokrojoną pierś z kurczaka. Zapiekankę można przygotować w kilka minut, będzie idealną propozycją na szybki obiad albo kolację.
Składniki:
- 300 g makaronu np. muszelki
- 100 g wędzonego boczku pokrojonego w cienkie plasterki
- 80 g sera grana padano
- 80 g sera żółtego np. gołda
- 1/2 małej cebuli
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 300 ml mleka
- sól i pieprz
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Masło rozpuść na patelni dodaj mąkę i zrób zasmażkę. Cały czas mieszając wlewaj partiami mleko (może być pół na pół mleko-woda albo rosół). Gdy sos się zagotuje zdejmij z ognia dodaj starte sery, drobno pokrojoną cebulę, boczek i dopraw solą i pieprzem. Makaron przełóż do naczynia żaroodpornego, wlej sos, wymieszaj i przykryj (można folią aluminiową). Piecz w 200 st.C 20 minut po upływie tego czasu zdejmij folię i piecz jeszcze 5 minut. Podawaj na ciepło.
Może zrobię taką tacie na dzień ojca.
OdpowiedzUsuńLubi boczek.
Oho nasz tatuś by się z takich zapiekanki ucieszył :P
OdpowiedzUsuńBardzo lubię zapiekanki na wszelkie sposoby.
OdpowiedzUsuńTen przepis bardzo mi się podoba. Z chęcią bym zjadła.
Pozdrawiam :)
Przypomniałaś mi, że już dawno nie jadłam zapiekanki z makaronu. Pyszności!:)
OdpowiedzUsuń