Przejdź do głównej zawartości

Zapiekanka z makaronem, boczkiem i serami






                Bardzo fajna i smaczna zapiekanka z makaronem. Smaczku zapiekance dodaje wędzony boczek i ciągnący się ser. Jak każdą zapiekankę można modyfikować na różne sposoby dodając np. brokuła albo na większy głód dodać pokrojoną pierś z kurczaka. Zapiekankę można przygotować w kilka minut, będzie idealną propozycją na szybki obiad albo kolację. 



Składniki: 

  • 300 g makaronu np. muszelki
  • 100 g wędzonego boczku pokrojonego w cienkie plasterki 
  • 80 g sera grana padano 
  • 80 g sera żółtego np. gołda 
  • 1/2 małej cebuli 
  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżka mąki 
  • 300 ml mleka
  • sól i pieprz 


                    Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Masło rozpuść na patelni dodaj mąkę i zrób zasmażkę. Cały czas mieszając wlewaj partiami mleko (może być pół na pół mleko-woda albo rosół). Gdy sos się zagotuje zdejmij z ognia dodaj starte sery, drobno pokrojoną cebulę, boczek i dopraw solą i pieprzem. Makaron przełóż do naczynia żaroodpornego, wlej sos, wymieszaj i przykryj (można folią aluminiową). Piecz w 200 st.C 20 minut po upływie tego czasu zdejmij folię i piecz jeszcze 5 minut. Podawaj na ciepło.




Komentarze

  1. Może zrobię taką tacie na dzień ojca.
    Lubi boczek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oho nasz tatuś by się z takich zapiekanki ucieszył :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię zapiekanki na wszelkie sposoby.
    Ten przepis bardzo mi się podoba. Z chęcią bym zjadła.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przypomniałaś mi, że już dawno nie jadłam zapiekanki z makaronu. Pyszności!:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz