Ciasto z jogurtową pianką i rabarbarem to takie typowo wiosenno-letnie ciasto. Idealne na piknik albo do popołudniowej kawki w miłym towarzystwie :) Kruche, maślane ciasto przełożone pianką truskawkową z dodatkiem kwaskowatego rabarbaru. Od dawna uważam że truskawki i rabarbar to idealne połączenie. Koniecznie spróbujcie :)
Zapraszam na mojego Instagrama
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 200 g masła
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 800 ml jogurtu truskawkowego
- 1 budyń śmietankowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 kg rabarbaru +3 łyżki cukru
Na stolnicę wsyp mąkę dodaj pokrojone masło, żółtka, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczyptę soli poszatkuj wszystko nożem a następnie zagnieć ciasto. Zawiń w folię i włóż do zamrażarki na całą noc.
Rabarbar obierz i pokrój w cienkie plasterki. Przełóż na sitko i posyp cukrem. Odstaw na minimum 3 godziny (może być cała noc).
Białka ubij na sztywno. Pomalutku, partiami wsypuj resztę cukru i ubijaj do momentu jego rozpuszczenia (piana powinna być sztywna a pod palcami nie możesz wyczuwać gródek). Do piany delikatnie wmieszaj proszek budyniowy i jogurt. Blaszkę wyłóż pergaminem do pieczenia, na spód zetrzyj 3/4 ciasta, wyłóż pianę a na niej poukładaj równomiernie rabarbar.Na końcu zetrzyj resztę ciasta. Piecz w 180*C około 40-45 minut.
Leciutkie jak chmurka!
OdpowiedzUsuńPyszne :)
No i z moim ukochanym rabarbarem.
Pozdrowionka! Miłego dnia :)
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZ chęcią zjadłybyśmy taki placek z rabarbarem i gałką lodów waniliowych :)
OdpowiedzUsuńTa pianka wyglada jak obłoczek :) Super ciacho!
OdpowiedzUsuńWielbię wszystko, co zawiera rabarbar<3
OdpowiedzUsuń