Idealne ciasteczka dla fanów kaszy jaglanej. Mogą być idealnym dodatkiem do kawki, albo przekąską między posiłkami, po treningu, świetne jako dodatek do jogurtu a dodatek kakao przywabi do nich dzieciaczki. Do ciasteczek dodałam cukier, ale można użyć innej substancji słodzącej a zamiast masła można użyć oleju kokosowego. Można też kombinować z dodatkami np. można dodać orzechy, rodzynki, siemię lniane co kto lubi ten przepis to tylko baza.
Składniki:
- 2 szklanki płatków jaglanych
- 80 g migdałów
- 2 czubate łyżki kakao
- 50 g rozpuszczonego masła
- 1 rozgnieciony banan
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki cukru
Płatki jaglane i migdały zmiel w malakserze. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Konsystencja masy powinna być mokra jeśli nie jest dodaj łyżkę ekstraktu waniliowego albo wody. Odrywaj kawałki ciasta, uformuj kulki a następnie spłaszcz i ułóż na foremce. Piecz 12 minut w 180 st.C.
Nigdy nie słyszałam o ciasteczkach z płatkami jaglanymi. Jednak bardzo lubię takie propozycje i coś mi się wydaje, że sprawdziłby się u mnie perfekcyjnie. Raz, dwa i wszystko zostałoby spałaszowane.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Wyglądają tak mega czekoladowo :D Mleko do tego to świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńAle świetne! Myślę, że bardzo by mi smakowały :)
OdpowiedzUsuńMniam! Ciastka czekoladowe z płatkami jaglanymi w połączeniu z mlekiem to deser idealny:D
OdpowiedzUsuń