Przejdź do głównej zawartości

Tarta Jeżyk





               Tarta Jeżyk do jej przygotowania zainspirowałam się bardzo popularnymi ciastkami.  Kruchy spód tarty posmarowałam warstwą kajmaku, na to duża ilość bakali i ryżu preparowanego. Całość oblana czekoladą. Coś pysznego i takiego innego :)



Składniki: 
  • 220 g herbatników 
  • 150 g rozpuszczonego masła 
  • 100 g orzechów laskowych 
  • 1 szklanka ryżu preparowanego 
  • 250 g rodzynków 
  • 200 g kajmaku/ masy krówkowej 
  • 150 g dowolnej czekolady (mleczna, gorzka, z prażynkami,z drobno pokrojonymi orzechami)
  • 4 łyżki mleka 

Forma do tart 21 cm


           Herbatniki zmiel, dodaj rozpuszczone masło, wymieszaj i wyłóż masą dno i boki tarty lekko dociskając. Włóż na chwilę do lodówki. W misce wymieszaj rodzynki, drobno pokrojone orzechy i ryż. Na dnie spodu rozsmaruj kajmak, wysyp bakalie i lekko dociśnij. Czekoladę z mlekiem rozpuść w kąpieli wodnej nastęnie polej wierzch tarty. Po przestudzeniu włóż do lodówki.






Komentarze

  1. Bardzo mi się podoba. Wspaniałości! Wyjątkowo trafiona edycja według mnie.
    Ładnie to tak kusić? Nie ładnie...
    Jeżykowa tarta jednak jest tak pyszniutka, już nawet z wyglądu, że wiele można wybaczyć. Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka najeżona, że aż chce się chrupać! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, na pewno pyszna! Chętnie wypróbuje.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja zawsze bardzo lubię tartę z owocami lub taka warzywną pycha

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialny pomysł! z przyjemnością zjadłabym kawałek takiej tarty:D

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda super :)i ten kajmak, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubimy te ciacha mimo, że już nie pamiętam kiedy ostatnio je jadłyśmy!! Tarta wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz