Tarta Jeżyk do jej przygotowania zainspirowałam się bardzo popularnymi ciastkami. Kruchy spód tarty posmarowałam warstwą kajmaku, na to duża ilość bakali i ryżu preparowanego. Całość oblana czekoladą. Coś pysznego i takiego innego :)
Składniki:
- 220 g herbatników
- 150 g rozpuszczonego masła
- 100 g orzechów laskowych
- 1 szklanka ryżu preparowanego
- 250 g rodzynków
- 200 g kajmaku/ masy krówkowej
- 150 g dowolnej czekolady (mleczna, gorzka, z prażynkami,z drobno pokrojonymi orzechami)
- 4 łyżki mleka
Forma do tart 21 cm
Herbatniki zmiel, dodaj rozpuszczone masło, wymieszaj i wyłóż masą dno i boki tarty lekko dociskając. Włóż na chwilę do lodówki. W misce wymieszaj rodzynki, drobno pokrojone orzechy i ryż. Na dnie spodu rozsmaruj kajmak, wysyp bakalie i lekko dociśnij. Czekoladę z mlekiem rozpuść w kąpieli wodnej nastęnie polej wierzch tarty. Po przestudzeniu włóż do lodówki.
Bardzo mi się podoba. Wspaniałości! Wyjątkowo trafiona edycja według mnie.
OdpowiedzUsuńŁadnie to tak kusić? Nie ładnie...
Jeżykowa tarta jednak jest tak pyszniutka, już nawet z wyglądu, że wiele można wybaczyć. Pozdrowionka serdeczne :)
Staram się jak mogę :D pozdrawiam
UsuńTaka najeżona, że aż chce się chrupać! Mniam :)
OdpowiedzUsuńSuper, na pewno pyszna! Chętnie wypróbuje.
OdpowiedzUsuńJa zawsze bardzo lubię tartę z owocami lub taka warzywną pycha
OdpowiedzUsuńŚwietna tarta :)
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł! z przyjemnością zjadłabym kawałek takiej tarty:D
OdpowiedzUsuńwygląda super :)i ten kajmak, mniam :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy te ciacha mimo, że już nie pamiętam kiedy ostatnio je jadłyśmy!! Tarta wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuń